Det er ikke bare i Norge debatten går høyt om eiendomsskatt og annen skatt på bolig.

De fleste økonomer mener økt skatt på bolig er veien å gå i dette landet. En av disse er sjeføkonom Elisabeth Holvik i Sparebank 1 som mener det er litt perverst i Norge, at har du penger så bør du investere i bolig i Oslo for å unngå skatt.

At bolig bør skattes hardere støttes også av Scheel-utvalget som har vurdert det norske skattesystemet.

Norske politikere har imidlertid så langt ikke ønsket å øke skatten på bolig utover de mulighetene som finnes i dag med kommunal eiendomsskatt.

Hos søta bror skaper også temaet bolig og skatt høy temperatur. I Sverige er også fjerning av rentefradraget et hett tema.

Overfor svensk tv i dag tar tidligere statsminister Göran Persson et oppgjør med regjeringen om rentefradraget.

– Det er en absurd situasjon at de som sitter best i det skal ha skattesubsidier som tar penger fra vår felles kasse. Penger som kunne vært brukt for de som er dårligst stilt i samfunnet, sier Persson i et intervju med SVT.

Både OECD, IMF, EU og den svenske Riksbanken anbefaler den svenske regeringen å trappe ned rentefradraget, men både Sosialdemokratarna og det svenske Høyre, Moderatarna, sier tvert nei.

I Norge er det først og fremst Unge Venstre som i flere år har tatt til orde for å fjerne rentefradraget, men så sent som denne uken fikk de støtte av samfunnsøkonom Bjørn Tore Stølen i et debattinnlegg i DN. (krever innlogging).

Hva mener du? Er det riktig at man får skattefradrag for å låne penger? Debattér saken under.

 

Les også: Raymond Johansen står fast ved eiendomsskatten
 

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.