Sverige setter ned sin reporente, tilsvarende den norske styringsrenten, med 1,75 prosentpoeng til 2,0 prosent. Det er det største rentekuttet i Sverige noensinne.

På forhånd hadde 12 av 18 økonomer ventet et kutt på 1,0 prosentpoeng, ifølge TDN Finans.

Riksbanken venter at renten kommer til å ligge på dette nivået gjennom neste år.

- En kraftig senking av renten og rentebanen er nødvendig for å dempe fallet i produksjon og sysselsetting, og for å klare å nå inflasjonsmålet på to prosent, skriver Riksbanken i en pressemelding.

Uventet og raskt
Det kraftige rentekuttet kommer etter en oppdatering av prognosene som presenteres i den pengepolitiske rapporten.

- Siden oktober har det skjedd en uventet raskt og tydelig forverring av konjunkturen. Den er ventet å fortsette å svekke seg fremover. Flere konjunkturindikatorere ligger på historisk lave nivåer. Samtidig fortsetter krisen i finansmarkedene på tross av kraftige tiltak som har blitt gjort rundt om i verden, skriver Riksbanken.

Riksbanken peker også på at den finansielle krisen har ført til at det er vanskelig og dyrt for husholdningene å låne penger. Samtidig faller inflasjonspresset ettersom oljeprisen og andre råvarepriser faller.

Fremskyndet møtet
Dagens rentemøte ble fremskyndet fra det planlagte rentemøtet 16. desember. Det har øket presset mot sentralbanksjef Stefan Ingves om et større rentekutt, og har drevet ned markedsrentene og den svenske pengemarkedsrenten stibor. Siden mandag har tremåneders stibor falt fra 4,45 prosent til 3,80 prosent onsdag, ifølge E24.se.

Rentebeskjeden kommer samme dag som den europeiske sentralbanken ECB og Bank of England gir sine rentebeskjeder. Det er ventet et kutt på 50 punkter fra ECB og 100 punkter fra BOE.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.