Presidenten i Representantenes hus, John Boehner, flertallslederen Eric Cantor, mindretallsleder i Senatet Mitch McConnell og hans høyre hånd, Jon Kyl, brøt med normale prosedyrer da de mandag sendte Bernanke et brev.

- Vi er svært bekymret for at nye tiltak fra Federal Reserve kan forverre de nåværende problemene og skade amerikansk økonomi ytterligere, skriver de fire foran et to dager langt styremøte i banken denne uken.

De skriver at sentralbanken må motsette seg flere inngrep i økonomien uten et klart mål og god begrunnelse. Men det er nettopp slike tiltak markedet håper på for å få fart i USAs fastfrosne økonomi, og om det bare kommer beskjedne tiltak, vil det være en stor skuffelse for markedet. Sentralbanken har ikke lenger mange valg etter at renten nå nesten er nede på null, men markedet trenger at det sprøytes mer penger inn.

Markedet og president Barack Obama får også støtte av Det internasjonale pengefondet IMF som tirsdag sa at USA på lang sikt må takle sin enorme gjeld, men på kort sikt må gjøre noe med den store arbeidsløsheten og få i gang ny vekst. Det er stikk i strid med Republikanerne som først og fremst vil gå løs på gjelden og budsjettunderskuddene. De går imot alle nye skatter og mener at staten må gripe minst mulig inn.

Det er ennå ikke lekket ut noen antydninger om hvilke planer sentralbanken har og hva som blir tatt opp på møtet. (©NTB)

Den amerikanske sentralbanken offentliggjør sin rentebeskjed klokken 20.15 norsk tid onsdag.

Les også:

<b>Ser svart på verdensøkonomiens fremtid</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.