– Man er jo egentlig bare dum i hodet, men det er dette jeg kan og vil akkurat nå, sier kjøkkensjef Björn Svensson (38) ved restaurant Fauna i Oslo.

Restauranten han driver fikk nylig en stjerne i Michelin-guiden.

– Timelønnen vil jeg ikke engang regne på. Skal man tjene mye penger, er det ikke dette man skal drive med, sier han.

Stjerne ingen garanti

Fjorårets ligning bærer bud om at kokkeyrket ikke er veien å gå om man skal tjene bøttevis med penger. Michelin-stjerner i boken er heller ingen garanti for høy lønn. Svensson var med sine 876.000 kroner i inntekt blant de aller best betalte av den yngre kokkegarden. Hadde det ikke vært for et konsulentoppdrag på rundt 200.000 kroner og et utbytte i forbindelse med nedleggelsen av Oscarsgate, ville lønnen hans vært betydelig lavere. Svensson medgir at Michelin-stjernen til en viss grad er lønn for strevet.

– Det blir til en viss grad belønningen, man vil jo uansett gjøre sitt beste, sier han.

Han startet i 2013 opp Fauna etter å ha innbragt både stjerne og masse hederlig omtale for Restaurant Oscarsgate, som ble lagt ned i 2012. Svensson er usikker på hvor lenge han vil holde ut i et yrke som innebærer jobbing nesten 24/7.

– Igår var man yngst på kjøkkenet, i dag er man eldst. Tiden bare flyr, og hva er det du får: jo du får vondt i hodet og vondt i kroppen. Det er jo ikke sunt å jobbe så mye, sier han.

Gamle travere

Heller ikke duoen bak tostjernerestauranten Maaemo, Esben Holmboe-Bang og Pontus Tobias Dahlström, kunne slå i bordet med fete inntekter ifjor. Med inntekter på henholdsvis 542.000 og 437.000 er de langt fra tetsjiktet. Heller ikke Ylajalis stjernekokk Even Ramsvik kunne innkassere mer enn 408.000 kroner i skattelignet inntekt ifjor og kommer derfor ikke med på topplisten.

Kokker på inntekts- og formuestoppen i Norge består for det meste av kokker som har vært i gamet lenge og gjerne startet opp en rekke restauranter. Helt øverst troner Bjørn Tore Furset, som har bygd opp restaurantkonsernet Fursetgruppen med blant annet Ekebergrestauranten, Lofoten og Tjuvholmen Sjømagasin i porteføljen. Han sto ifjor oppført med en formue på 16 millioner kroner og inntekt på seks millioner. Blant dem som også har klart å tjene godt på matvirksomheten sin, er Bent Stiansen som er kokk og innehaver av Statholdergaarden med Michelin-stjerne på 16. året.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.