Sandefjords Blad skriver i dag om hvordan to nesten like restauranter ved siden av hverandre på Brygga i Sandefjord har vidt forskjellig lønnsomhet.

Den ene restauranten drives av mesterkokken Geir Skeie. Brygga 11 omsatte i fjor for 12,1 millioner kroner - og satt igjen med et overskudd på 1,15 millioner. Altså en driftsmargin på 9,5 prosent.

Les DNs anmeldelse av restauranten her: Bryggesans

Den andre restuaranten drives på 13. året av eier og daglig leder Hassan Abbas Samaha.  La Scala omsatte for 11,3 millioner kroner i fjor - og satt igjen med et overskudd på 3,3 millioner kroner. Altså en driftsmargin på hele 29,1 prosent.

Tre ganger så lønnsom
Sandefjords Blad har gransket regnskapene til de to med lupe, og funnet ut at nesten alt er så og si likt. For eksempel omsetning og utgifter til råvarer.

Så hvorfor er den ene restauranten tre ganger så lønnsom? Svaret er først og fremst lønn. Eller kanskje mer presist, fraværet av lønn.

Mens mesterkokken Skeie har 25 personer på lønningslisten, har La Scala 23. Skeies samlede utgifter til lønn er 5,8 millioner kroner, mens La Scala bare betaler ut 1,9 millioner kroner.

Mens lønn utgjør halvparten av kostandene hos Skeies «Brygga 11», utgjør det bare 19 prosent hos «La Scala».

Å arbeide selv er gratis
I en knapp kommentar til avisen gir Skeie uttrykk for at han stusser på hvordan naborestauranten kan ha så lave lønnsutgifter.

Mesterkokk Geir Skeie.
Mesterkokk Geir Skeie. (Foto: Fartein Rudjord)
Også styreleder i NHO Vestfold og administrerende direktør ved Quality Hotel Tønsberg, Øyvind Hagen, blir litt forbauset.

- Oj, det skal ikke være mulig, sier han først til Sandefjords Blad.

Men etter nærmere ettertanke, tror Hagen at La Scala kanskje «gjemmer» lønnskostnadene som utbytte til eierne - som jo også jobber i restauranten.

- Det kan være at eierne jobber døgnet rundt. Dette høres ut som en fantastisk drift, som mange sikkert kan lære noe av, konkluderer NHO-toppen da.

Og det er nettopp det som er hemmeligheten, bekrefter La Scala-eier Hassan Abbas Samaha.

- Spør hvilken som helst gjest, og de vil alle svare at de alltid ser oss på jobb, sier han til avisen.

Les også på DN.no i dag:

Kraftig fall for leverandørindustrien: - Der kollapser produksjonen nærmest  

- Er ikke blitt latere

På én måned kjøpte Eivind (31) 18 egg og to pakker Bremykt   (og gikk opp fem kilo)

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.