2013 ble et jubelår økonomisk for investor Edvin Austbø. Etter å ha tapt penger i 2012, tjente han 206 millioner kroner ifjor.

Austbøs investeringsselskap Alden tjente 206,2 millioner kroner før skatt i 2013, viser selskapets årsregnskap. Dermed ble året svært lukrativt for den tidligere analysesjefen i meglerhuset Carnegie.

Austbø, som eier og driver selskapet alene, er nesten god for én milliard kroner. Ifølge skattelistene er investoren Norges 155. rikeste mann med en formue på 326,8 millioner kroner.

Det lyktes ikke DN å få kontakt med ham torsdag.

Kjempeoppgang

Totalt hadde selskapet inntekter på 261,4 millioner ifjor, en oppgang på 353 prosent sammenlignet med 2012-tallene.

Årsregnskapet til Alden viser at verdien av posten «Sum markedsbaserte aksjer» var på litt over 415 millioner kroner ved årets slutt. Til sammenligning var den posten på 158,9 millioner ett år tidligere.

I 2012 var differansen mellom anskaffelseskosten og den balanseførte verdien av disse aksjene på minus 16,2 millioner kroner. Ifjor hadde dette snudd. Da var verdien av aksjene 179 millioner kroner høyere enn anskaffelseskosten.

I flere bransjer

Notene i Aldens årsregnskap viser at Austbø har eierandeler i flere av investor Tor Aksel Voldbergs eiendomsselskaper, ulike teknologiselskaper og flere andre selskaper.

Men den absolutt største andelen av investeringene til Alden føres i posten «Aksjer i handelsportefølje». Årsregnskapet viser ikke hvilke selskaper Austbø har investert i, men ett av dem er det børsnoterte selskapet Nordic Semiconductor der Alden har en eierandel på 2,75 prosent.

Dessuten har Alden en eierpost på 0,98 prosent i Birdstep Technology. Disse to selskapenes børsverdi har steget med henholdvis 61 og 228 prosent det siste året. Til sammenligning har Oslo børs steget med 30,8 prosent i samme periode.

Les også:

Dette er den aller største risikoen knyttet til norsk økonomi

Lavere ledighet enn fryktet i USA  

Dette er de beste bilene  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.