Det norske oljeselskapet skriver ned verdiene fra oppkjøpet av Marathon Oil med 192 millioner dollar, tilsvarende omlag 1,7 milliarder kroner, ifølge kvartalsrapporten onsdag.  Det norske kjøpte Marathon Oil i juni 2014 for 2,7 milliarder dollar, i overkant av 23 milliarder kroner.

Allerede da ga analytikerne uttrykk for at prisen var høy. Det norske-sjef Karl Johnny Hersvik avviste kritikken. Siden har også oljeprisen mer enn halvert seg.

- Dette kommer jeg til å være veldig klar på: Jeg mener at vi ikke har betalt for mye for dette, sa Hersvik på tidspunktet.

Les også: - Trodde de skulle ta deler av Marathon

Det norske melder at fremdriften på Johan Sverdrup-feltet går etter planen, og viser til at operatørens, Statoil, estimat for nvesteringskostnader (CAPEX) for fase 1 har blitt nedjustert med 12 prosent i forhold til produksjons- og utviklingsplanen (PUD).

Karl Johnny Hersvik, Det norske.
Karl Johnny Hersvik, Det norske. (Foto: Javad Parsa)

"Tiltak for å fjerne flaskehalser og øke produksjonskapasiteten (debottlenecking) i fase 1 er blitt vedtatt i lisensen. Operatøren estimerer atbalanseprisen for fase 1 er under 30 dollar per fat", heter det i dagens melding.

Det norske hadde et resultat før skatt og avskrivninger (ebitda) på 208 millioner dollar i fjerde kvartal ifjor, sammenlignet med 239 millioner dollar i tilsvarende periode året før. Det var på forhånd ventet et resultat på 158 millioner dollar, ifølge TDN Finans.

"Vi kjøpte de norske virksomhetene til Svenska Petroleum og Premier Oil i løpet av fjerde kvartal, noe som bekrefter vår vekststrategi på sokkelen. I tillegg implementerte vi omfattende forbedringstiltak for å kutte utgifter i alle ledd i organisasjonen. Målet er at nye frittstående prosjekter skal ha en balansepris på under 40 dollar per fat, sier Hersvik i dagens melding.

Produksjonen i perioden var 54.000 fat oljeekvivalenter per dag, mens realisert oljepris var 45 dollar i snitt per fat, opplyser selskapet. (Saken fortsetter under).

Det norske fastholder en produksjonsguidingen for helåret 2016 på 55.000-60.000 fat oljeekvivalenter per dag.

Ifølge gjennomsnittet av 13 estimater innhentet av SME Direkt for TDN Finans før kvartalsrapporten var det ventet en produksjon i 2016 på 57.776 fat oljeekvivalenter per dag.

Selskapet skriver videre at feltinvesteringer (capex) for året fortsatt er ventet å ligge i området 925-975 millioner dollar, ifølge TDN Finans.

Leteutgifter i år anslås fortsatt til 160-170 millioner dollar og produksjonskostnadene til om lag 8-9 dollar per fat oljeekvivalenter.

Det norske oljeselskap har innledet drøftelser med kreditorer med sikte på å oppnå lettelser i selskapets lånebetingelser, ifølge kvartalsrapporten.

Selskapet understreker imidlertid at det har en solid, diversifisert kapitalstruktur og har, med de kredittfasilitetene som er på plass, sikret finansieringen av arbeidsprogrammet frem til produksjonsstart på Johan Sverdrup, ifølge TDN Finans.

Følg markedet på DN Investor HER

Les også:
- Har voksne folk tatt risikoen, må de betale

Fredriksens laksefabrikk knaller til

Lavere priser trekker ned Hydro

Investorlegenden Jim Rogers: - Vi kommer alle til å betale en fryktelig pris  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Se DN Tv: Flyseteavgiften er ikke en god avgift
- Flyseteavgiften er ikke en god avgift
Konkurransetilsynet kommer med gode argumenter for å utsette avgiften, mener DNs kommentator Bård Bjerkholt.
02:18
Publisert: