Det John Fredriksen-dominerte tankerederiet Frontline tjener igjen gode penger.

Selskapet knuser forventningene og leverer et driftsresultat på nærmere 900 millioner eller 103 millioner dollar, mot mot et driftsresultat på 40 millioner dollar i samme periode året før, ifølge en melding tirsdag.

Det var ventet et driftsresultat på 71 millioner dollar i kvartalet, ifølge estimater innhentet av SME Direkt for TDN Finans.

- Vi er svært fornøyd med å legge frem nok et sterk kvartal med en nettoinntjening for selskapet på 78,9 millioner dollar eller 0,50 dollar per aksje. Dette er også betydningsfullt i at dette er Frontlines første hele kvartal etter fusjonen med Frontline 2012 Ltd. Våre resultater, spesielt i supertanker-segmentet var sterk tross noe svakere marked i februar og mars, sier Frontline-sjef Robert Hvide Macleod i en melding.

Attraktive muligheter

Frontline holder i kvartalet tilbake 0,17 dollar av justert resultat per aksje for å delvis finansiere mulige potensielle kjøp av nybygg eller skip på vannet.

«Vi har konstant sett etter nye måter å øke Frontlines eksponering mot tankmarkedet på de seneste månedene, og er nå i sluttfasen med å fullføre kjøp som vi venter å annonsere i nær fremtid», heter det i selskapets kvartalsrapport.

Frontline mener det er attraktive investeringsmuligheter i dagens marked ettersom eiendelsverdier ikke synes å reflektere inntjeningen til skip på vannet, fremgår det.

Bedre markedsbalanse

Frontline har tro på et «sunt tankmarked» fremover og venter kun begrenset fall i utnyttelsesgraden på kort sikt.

Selskapet viser blant annet til at oljeetterspørselen fortsetter å øke i Kina og India samtidig som økt tilbud fra Opec og fallende produksjon i USA støtter etterspørselen etter tankskip gjennom å øke reiselengde. Dette reduserer tilbudet av skip, skriver selskapet i kvartalsrapporten tirsdag.

Frontline skriver videre at leveringene av nybygg akselererer og at dette særlig gjelder for andre halvdel av 2016 og inn i 2017, men tror at stabil etterspørsel og at eldre skip i større grad velges bort i markedet vil hjelpe med absorberingen av nybyggene.

Gode utsikter

Det har vært et merkbart fall i nye ordre i 2016, og selskapet venter at begrensninger i gjeldsfinansiering vil fortsette å begrense ordrene. Samtidig er verft under press og redusert kapasitet er ventet.

«Etter vårt syn støtter disse faktorene positive utsikter på lang sikt for tanksektoren», heter det.

Hovedrisikoen for tanketterspørsel er relatert til fall i oljeproduksjonen globalt, særlig et fall i Opecs produksjon og produksjon utenfor USA, fremgår det.

En annen faktor er at økt oljepris vil kunne føre til redusert etterspørsel og samtidig øke drivstoffkostnadene.

Selskapet ser det likevel som usannsynlig at Opec vil kutte produksjonen ettersom Irans produksjon øker og Saudi-Arabia har indikert at de ikke vil redusere.

Verftsdialog

Frontline er i dialog med det sørkoreanske verftet STX Offshore & Shipbuilding Co., som har søkt om å bli satt under administrasjon.

Frontline har bestilt fire VLCC-nybygg ved STX med levering i 2017. Selskapet skriver at de har tilbakebetalingsgarantier fra toppbanker og at gjenstående forpliktelser er på 319 millioner dollar.

«Selskapet følger situasjonen nøye og har startet diskusjoner med verftet», heter det.

Analytiker Erik Nikolai Stavseth i Arctic Securities sa til TradeWinds mandag at dersom verftet faktisk skulle bli tvunget til å stenge ned vil ordre for levering i 2017 mest sannsynlig forsvinne fra ordreboken.

Sikret finansiering

Frontline-ledelsen er trygg på at nybyggprogrammet til selskapet er finansiert etter nye gjeldstilsagn, blant annet fra et selskap tilknyttet storaksjonær Hemen Holding.

Selskapet har mottatt forpliktelser om ny finansiering på opp til 603,4 millioner dollar i mai 2016, ifølge en melding knyttet til kvartalsrapporten til selskapet tirsdag.

Forpliktelsene består av 328,4 millioner dollar i bankfinansiering for åtte nybyggkontrakter og en senior usikret lånefasilitet på opp til 275 millioner dollar fra et selskapet tilknyttet Fronlines største aksjonær, Hemen Holding.

- Basert på kontantene vi har, samt forpliktet og antatt gjeldsfinansiering, er vi trygge på at det nåværende nybyggprogrammet vil bli fullt ut finansiert, samtidig som vi vil ha fleksibilitet til ytterligere vekst, sier finansdirektør Inger M. Klemp i meldingen.

Frontline vil utbetale et utbytte på 0,40 dollar per aksje for første kvartal 2016, ifølge kvartalsrapporten.

Aksjen stiger 1,4 prosent på en negatig Oslo Børs tirsdag. Les også: Fredriksens Frontline fosser frem

Følg markedet på DN Investor

Les også:  Derfor bør du selge alt i dag
– Kan bli sterke reaksjoner på nytt rentehopp i USA

«Brexit-spredning» kan få betydelige følger for norsk økonomi

Asia i dag: Tomtepriser slår alle rekorder (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Se DNtv:
Norsk kvinne er den internasjonale hjelpearbeideren som har vært lengst i Syria
WHO-topp Elizabeth Hoff sover alltid dårlig etter å ha møtt de syriske barna på brannskadeavdelingen i Damaskus. NB: Sterke bilder.
01:30
Publisert: