Det John Fredriksen-dominerte tørrlastrederiet Golden Ocean leverer bedre omsetning og resultater i årets første tre måneder enn det markedet ventet (se tabell).

"Selv om spotmarkedet i andre kvartal hittil har vært svakere enn spådd av de fleste analytikerne som dekker sektoren, har resultatene fortsatt å være bedre enn i samme periode ifjor", skriver Golden Ocean i kvartalsrapporten.

Ser sterkere høst

Selskapet varsler imidlertid et mindre tap i andre kvartal.

"Gitt selskapets høye spot-eksponering, det relativt svake spotmarkedet og markedsutviklingen i rentemarkedet så langt i andre kvartal, venter styret et lite nettotap i andre kvartal 2014", heter det.

Deretter skal pilene igjen peke oppover, fremgår det av rapporten.

"I forventning av et sterkere marked i andre halvår av 2014, har selskapet posisjonert flåten for et oppsving ved å beholde flesteparten av skipene eksponert mot spotmarkedet", heter det.

Jakter kupp

Selskapet understreker at fremtidig inntjening vil fortsette å korrelere med spotmarkmarkedet og resultatet for 2014 er derfor "svært avhengig" av markedsutviklingen fremover.

Golden Ocean-styret bekrefter også at selskapet vurderer konsolideringsmuligheter.

"Gitt selskapets sterke posisjon, med en egenkapitalandel på 46 prosent, en sterk kontantbeholdning og fire seilende fartøyer uten gjeld, vil Golden Ocean fortsette sitt søk etter attraktive investeringsmuligheter", heter det.

Trygg på få tilbake penger

Selskapets voldgiftssak med Zhoushan Jinhaiwan-verftet knyttet til ni avbestilte nybygg fortsetter.

Sålangt har rederiet mottatt eller blitt tildelt pengene tilbake for fem av kontraktene, mens tildeling ventes fra de resterende fire etter høringene som gjenstår. Golden Oceans krav er sikret av tilbakebetalingsgarantier fra to av de topp fire bankene i Kina, opplyser selskapet.

Golden Ocean har samlet betalt 175,3 millioner dollar på de ni kontraktene, og trukket 43,2 millioner dollar under de tilknyttede lånetilgangene.

"Styret er trygg på at selskapet har en sterk sak", heter det.

Buttoresultatet (ebitda) var på 28,7 millioner dollar første kvartal, mens 20 millioner dollar var ventet, ifølge TDN Finans.

Styret foreslår et kvartalsutbytte for 0,025 dollar per aksje.

Roper kjøp

Fire av fem analytikere anbefaler kjøp av aksjen, ingen har hold og én anbefaler salg, fremgår det av TDN Finans ringerunde før dagens tall.

DNB Markets har en kjøpsanbefaling på Golden Ocean med kursmål 13,9 kroner per aksje.

Etterhvert som markedsverdiene på capesizefartøy nærmer seg gjennomsnittsnivået for de seneste ti årene og gjør det mindre attraktivt å investere i ny tonnasje, så venter meglerhuset at Golden Ocean vil dreie om i retning av innhøsting, ifølge TDN.

Etter å ha tatt levering av et isklasse panamax-skip i april, består Golden Ocean-flåten av 8 capesizer, 8 kamsarmaxer, 10 isklasse-panamax, 8 supramax under bygging hvorav fem vil bli levert i første halvdel av 2015 og 3 i første halvdel av 2016, og 1 karmamax og 1 panamax på langsiktige bare boat-kontrakter med kjøpsopsjoner, ifølge kvartalsrapporten.

Golden Ocean-aksjen ble sist omsatt til 11,0 kroner på Oslo Børs torsdag.

Følg markedsreaksjonene og utviklingen i Golden Ocean-kursen HER

Les også:
BW LPG fosser frem
Asia i dag: Nervøst i Thailand etter kupp  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.