På ti år har Harald Moræus Hanssen tjent over én milliard kroner før skatt på aksjeinvestering gjennom sitt investeringsselskap As Uthalden. Det firesifrede millionbeløpet nådde han for ett år siden.

2013 ble nok et godt år. Resultatet før skatt for 2013 ble rett i underkant av 51 millioner kroner, mot 96 millioner i 2012.

– Fornøyd med fjoråret?

– Ja, det syns jeg.

Selv har ikke rådgiveren noen store planer om å bruke pengene til eget forbruk. Av en totalbalanse på 734 millioner kroner, er hele 706 millioner kroner egenkapital. Den eneste gjelden i As Uthalden er skatt.

– Når når selskapet en milliard i egenkapital?

– Den som visste det.

– Men hva skal du bruke pengene til?

– Vet ikke. Har ikke tenkt mye på det. Det er et godt spørsmål, sier Hanssen, som ifjor satset tungt i aksje- og eiendoms­markedet.

Investerte 200 millioner

Ved utgangen av 2012 hadde hans heleide selskap, As Uthalden, 312 millioner kroner i kontanter. Ett år senere er kontantbeholdningen sunket til 98 millioner kroner. Rådgiveren i Fearnley Advisors investerer privat via Uthalden, og pengene blir i hovedsak investert i utenlandske aksjer, ifølge årsberetningen.

Den totale beholdningen av markedsbaserte aksjer var på 614 millioner kroner ved fjorårets slutt. Ett år tidligere hadde Hanssen aksjer for 359 millioner kroner.

– Jeg har investert litt mer i eiendommer i Norge i det siste året. Så får vi se hva det kan bli, sier Hanssen.

«Krystallkulen er litt vanskelig»

Selv har han fortsatt tiltro til aksjemarkedet.

– Er relativ optimistisk en stund fremover. Krystallkulen er litt vanskelig.

– Hvordan ser du på EUs og USAs sanksjoner mot Russland og Russlands motsanksjoner?

– Det er ingen vinnere. En ganske skummel situasjon. Håper konflikten roser seg ned. Den truer med å sende Europa inn i en ny resesjon.

Hanssen peker på to næringer når han får spørsmålet om hvem han tror mest på og minst på.

– Jeg er relativt positiv til shipping og tilsvarende negativ til oljeservicenæringen.

Investoren kjører en meget forsiktig linje når det gjelder finansieringen av sine investeringer:

«Selskapet har som hovedstrategi å oppnå en tilfredsstillende avkastning uten belåning eller finansiell gearing», skriver Hanssen i beretningen fra styret, hvor han er eneste medlem.

Ifølge beretningen er det ikke behov for å gjøre noe når det gjelder likestilling og ikke-diskriminering:

«Som nevnt over har selskapet ingen ansatte og styret har bestått av en mann. Styret finner det ikke nødvendig å iverksette spesielle tiltak med hensyn på likestilling og ikke-diskriminering».

 

Les også:

USA vil nå høyeste oljeproduksjon på 45 år

Et skrekkeksempel på hvordan en kampanje kan bomme

Slik unngår du skilsmissekrangel(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.