Kongsberg Gruppen fikk et resultat før skatt på 24 millioner kroner i fjerde kvartal 2015, mot 139 millioner kroner samme periode i 2014, ifølge selskapets kvartalsrapport torsdag.

Selskapet gjør nedskrivning av goodwill i forretningsområdet Kongsberg Oil & Gas Technologies (KOGT) med 192 millioner kroner i kvartalet, noe som er gjort som følge av resultatutviklingen i KOGT samt ytterligere forverring av markedsforutsetningene innen olje- og gassmarkedet.

I tillegg er det foretatt nedskrivning av immaterielle eiendeler i KOGT med 108 millioner kroner. Bakgrunnen for dette er sviktende utsikter for inntjening av disses verdi over gjenværende levetid, opplyses det.

Styret foreslår overfor generalforsamlingen å betale et utbytte for regnskapsåret 2015 på 4,25 kroner pr aksje.

Venter lavere aktivitet

Kongsberg Gruppen venter noe lavere aktivitetsnivå i Kongsberg Maritime (KM) i 2016 enn i 2015, ifølge kvartalsrapporten til Kongsberg Gruppen torsdag.

KM viser til at offshoremarkedet har betydelig lavere kontrahering av nye fartøy, som vil medføre lavere ordreinngang og økt usikkerhet i dette segmentet.

KM har i fjerde kvartal annonsert en justering av kapasiteten for å tilpasse seg de endrede markedsutsiktene, noe som vil medføre restruktureringskostnader i 2016, som nå er anslått til i størrelsesorden 50-100 millioner.

Innen gass- og enkelte andre avanserte handelsflåtefartøy, samt innen KMs undervannsteknologisegment, ventes fortsatt høy aktivitet. En sterk markedsposisjon i alle hovedsegmenter, høy ordrereserve, og utstyr installert på om lag 17.500 fartøy, gir et solid fundament i mer krevende markeder, opplyser selskapet.

Videre vises det til at Kongsberg Defence Systems er godt posisjonert innen sine nisjer i et generelt styrket forsvarsmarked. Dette forventes å gi flere kontraktsmuligheter over de neste årene for blant annet missiler, luftvern, flydelsproduksjon, ubåtsystemer og kommunikasjon. KDS' ordrereserve gir et godt grunnlag for noe økt aktivitetsnivå i 2016.

Kongsberg Protech Systems har en globalt ledende posisjon innen fjernstyrte våpensystemer, og har en godt posisjonert produktportefølje bestående blant annet av den nye medium caliber tårnløsningen som er valgt til de amerikanske Stryker-kjøretøyene. Det forventes at aktiviteten øker noe i 2016.

 

Les også:
Sør-Afrikas økonomi på randen av stupet
Ekspertgruppe varsler skatt på 65 prosent
Asia i dag: Kan bli fire ganger verre enn subprimekrisen

Se på DNtv:

Knallhardt oppgjør i kompaktklassen
DN kåret den beste GTI-bilen av Ford Focus og ST Peugeot 308 GTI.
02:46
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.