Sjømat- og oppdrettskonsernet Lerøy Seafood overrasker på oppsiden i andre kvartal, men gjør det svakere enn i samme periode ifjor med en halvering av bunnlinjen. Høye uttakskostnader og russisk importstopp fortsetter å prege utviklingen.

Svakere

Selskapet fikk et operasjonelt driftsresultat på 370 millioner kroner, mot et 500 millioner kroner i samme periode ifjor. Det var på forhånd ventet et operasjonelt driftsresultat på 330 millioner kroner, ifølge TDN Finans.

Resultatet tilsvarer et operasjonelt driftsresultat før biomassejustering på 9,2 kroner per kilo, mot 12,2 kroner per kilo i andre kvartal ifjor.

Omsetningen var på over 3,3 millliarder kroner.

Konsernsjef Henning Beltestad i Lerøy Seafood.
Konsernsjef Henning Beltestad i Lerøy Seafood. (Foto: Gunnar Blöndal)

- Dette er den høyeste omsetning i noe kvartal i konsernets historie, som er en refleksjon av vår økte aktivitet nedstrøms, sier konsernleder Henning Beltestad i dagens melding.

Store kostnader

Han forklarer at den viktigste årsaken til at driftsresultatet i andre kvartal  2015, er lavere enn driftsresultatet på samme periode i fjor, er høyere uttakskost for egenprodusert laks og ørret.

- Uttakskostnadene, spesielt på ørret, er fortsatt på et ekstraordinært høyt nivå sett i et historisk perspektiv, sier Beltestad.

Lerøy forventer at uttakskostnadene vil holde seg på et nivå som er over det styret og ledelsen anser som normalt i kommende kvartal, men med potensiale for betydelig reduksjon i løpet av 2016, ifølge kvartalsrapporten.

Rammes av sanksjoner

Russlands importstopp for norsk laks og ørret fra 7. august 2014 fortsetter å prege markedet, og spesielt for ørret, ifølge Lerøy-sjefen. Som verdens største produsent av ørret, rammes selskapets prisoppnåelse negativt i andre kvartal, påpeker han.

- Hovedtrenden er at det volum som ble solgt til Russland nå blir solgt til Europa, noe som medfører større press på prisene, spesielt på ørret. Arbeidet med økt salg til alternative markeder pågår for fullt, og bærer gradvis frukter, sier Beltestad.

Sammenlignet med andre kvartal 2014 falt konsernets slaktevolum av laks og ørret med to prosent i andre kvartal.

Lerøy forventer et høstet volum på 181.500 tonn (gwt) i 2015, inkludert andel av tilknyttede selskaper, som tidligere kommunisert.

Les også: Forsøker å unngå ny panikk i Kina
Kina devaluerer for tredje dag på rad  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.