Det John Fredriksen-dominerte oppdrettskonsernet Marine Harvest leverer et operasjonelt driftsresultat i tråd med forventningene i andre kvartal. Bunnlinjen er svakere som følge av biomassejusteringer og negative finansinntekter (se tabell).

- Årets  andre kvartal  var et  sterkt kvartal  for Marine  Harvest. Vi  ser både rekordhøyt  resultat og  volum, sier toppsjef Alf-Helge Aarskog i en kommentar.

Marine Harvest blir i likhet med øvrige norske lakseoppdrettere rammet av russiske sanksjoner.

Ser forbi russiske sanksjoner

Statsminister Vladimir Putin har innført sanksjonene som respons mot vestlige makter etter at tilsvarende økonomiske sanksjoner ble rettet mot Russland. Bakgrunnen er konflikten i Ukraina, og situasjonen som oppstod etter nedskytingen av et malaysisk passasjerfly som fløy over ukrainsk territorium.

Marine Harvest-sjefen tror imidlertid utfordringene vil være forbigående.

- Jeg  er overbevist om at Marine Harvest  er godt posisjonert til å optimalisere gitt  korttidsutfordringene som de russiske sanksjonene har medført, på grunn av vår globale tilstedeværelse, salgskontraktsikring og  en høy grad av finansiell fleksibilitet, sier han.

Ser lavere laksepriser

Utsiktene for laksindustrien ser solid ut i medium til lang sikt, men bærekraftighetshensyn gjør det utfordrende å komme med et tilbudssvar i markedet, heter det i kvartalsrapporten.

«Selv om kostnadstrenden i lakseindustrien er opp på grunn av biologiske forhold, venter vi at prisen på slaktet Marine Harvest-laks vil bli noe redusert i ndre halvår sammenliknet med første ettersom man setter i gang slakting av generasjoner som yter bedre», heter det videre.

Oppdretteren slaktet 114.176 tonn laks i kvartalet, sammenlignet med 79.438 tonn i samme periode ifjor.

Det ga et operasjonelt driftsresultat (ebit) på 1,22 milliarder kroner, mot 901 millioner kroner i samme periode ifjor. Selskapet hadde i forkant varslet et operasjonelt driftsresultat på 1,2 milliarder kroner.

Ned per kilo

Per kilo var imidlertid det operasjonelle driftsresultatet ned til 12,16 kroner, mot 12,33 i Norge, mens Marine Harvest Scotland og Marine Harvest Canada oppnådde henholdsvis  12,19 og 11,01 kroner, mot 13,55 og 14,55 kroner i foregående kvartal.

Selskapet betaler ut et kvartalsmessig utbytte på 1 kroner per aksje, over 410 millioner kroner. Analytikerne hadde i forkant ventet et utbytte på 1,22 kroner i snitt.

Selskapet fikk sine første fôrleveranser fra den egeneide fabrikken i Bjugn i løpet av kvartalet. Oppdretteren ser et slaktevolum på 414.000 tonn i 2014, mot 417.000 tidligere.

Biomassejusteringene på slaktet fisk var på omkring -1,1 milliarder kroner i kvartalet, mens justeringen på den stående biomassen var positiv med 200 millioner kroner.

Finansielle poster var negativ med omlag 600 millioner kroner i andre kvartal (-375).

Les også:
NATO leter etter en Russland-strategi  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.