Det John Fredriksen-kontrollerte sjømatkonsernet Marine Harvest går fortsatt så det griner, selv om det operasjonelle driftsresultatet i fjerde kvartal er ned fra samme periode året før.

Selskapet leverer en omsetning som ligger en halv milliard kroner høyere enn ventet og opprettholder utbyttet på 1,4 kroner, som ventet. Samtidig varsles en investering på 80 millioner pund i en ny fôrfabrikk.

- Jeg er svært fornøyd med et nytt rekordkvartal i Marine Harvest Fish Feed.  Vi ønsker nå å utvide fôraktiviteten vår med en ny fôrfabrikk i Skottland, sier toppsjef Alf-Helge Aarskog.

Det operasjonelle driftsresultatet var på 837 millioner kroner i fjorårets siste tre måneder, mot 1032 millioner kroner i samme kvartal i 2014. Det var på forhånd ventet et driftsresultat på 851 millioner kroner.

Marine Harvest hadde på forhånd meldt at det operasjonelle driftsresultatet i kvartalet kom inn på rundt 850 millioner kroner.

Aarskog er bekymret for kostnadsutviklingen.

- Høye produksjonskostnader i alle regioner forblir en bekymring. Vi ser, imidlertid, at vår norske operasjon leverte gode resultater selv med høyelakseluskostnader. Jeg vil få fremheve innsatsen de ansatte har gjort for å levere de fordelaktige kvartalsresultatene, sier Aarskog.

I kvartalsrapporten fremgår det også at selskapet er bekymret for kostnadsutviklingen i Norge.

«Kostnadsutviklingen er bekymrende og vi venter høye kostnader også i første halvdel av 2016», heter det.

Skottland vil det ta noe tid før kostnadstiltakene vil materialisere seg i økt inntjening. Kostnadene i første halvdel av 2016 forventes å øke ytterligere i virksomhetsområdet.

Også i Chile ventes produksjonskostnadene å øke ytterligere i første halvdel av 2016, samtidig som biologien «fortsatt er en bekymring».

Videre opplyses det at det ventes økte produksjonskostnader i første halvår 2016 i Irland og på Færøyene, begge drevet av lus-tiltak.

Marine Harvest Norge oppnådde et operasjonell driftsresultat per kilo på 12,14 i fjerde kvartal, mens Marine Harvest Scotland og Marine Harvest Canada oppnådde et operasjonelt driftsresultat per kilo på henholdsvis -2,10 og 3,32 kroner (-3,42 og NOK 3,69).

Marine Harvest Chile oppnådde en et operasjonelt driftsresultat per kilo på -12,28 kroner i kvartalet (NOK 0,35). Disse tallene inkluderer bidrag fra Salg og Markedsføring, inkludert Consumer Products, fremgår det.

Følg markedet på DN Investor HER

Les også:
Det norske tar milliardnedskrivning

- Har voksne folk tatt risikoen, må de betale

Lavere priser trekker ned Hydro

Investorlegenden Jim Rogers: - Vi kommer alle til å betale en fryktelig pris  

Se DN Tv: Flyseteavgiften er ikke en god avgift

- Flyseteavgiften er ikke en god avgift
Konkurransetilsynet kommer med gode argumenter for å utsette avgiften, mener DNs kommentator Bård Bjerkholt.
02:18
Publisert:

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.