Aluminiumskonsernet Norsk Hydro leverer langt bedre resultater i fjorårets siste tre måneder enn på samme tid året før (se tabell).

Det underliggende driftsresultatet var på nær 2,9 milliarder kroner i kvartalet, mot 471 millioner kroner i samme periode forgående år. Det var på forhånd ventet til 2,4 milliarder kroner.

 - Jeg er glad for å legge fram de beste kvartalsresultatene vi noen gang har rapportert siden vi ble et rent aluminiumselskap i 2007. For andre kvartal på rad ser vi også en solid forbedring i driftskostnadene ved Alunorte og  Paragominas, i tillegg til økt produksjonsnivå, som reflekterer robust drift, sier konsernsjef Svein Richard Brandtzæg.

Øker utbyttepolitikken

Høyere realiserte aluminiumpriser, produktpremier og realiserte aluminapriser har hatt en betydelig positiv effekt på kvartalsresultatet, sammen med en kraftig styrking av US-dollar sammenliknet med norske kroner og brasilianske real, opplyses det i kvartalsrapporten.

Selskapet foreslår et årlig utbytte på 1 krone per aksje, opp fra tidligere 0,75 kroner.

- Samtidig reviderer styret utbyttepolitikken fra 30 prosent til 40 prosent av selskapets nettoresultat over sykelen, sier Hydro-sjefen.

Bedre utsikter

Utbyttet reflekterer selskapets driftsresultater for 2014, en sterk finansiell stilling, samt forbedrede inntjeningsforventninger for 2015, fremgår det.Samtidig varsles ytterligere forbedringer.

- Vi vil fortsette med forbedringsarbeidet også i 2015, både når det gjelder kommersielle forhold og drift.  Nå som utsiktene til økt inntjening har bedret seg, har tiden kommet for å virkelig vise hvor sterk forbedringskulturen vår er, sier Brandtzæg.

Hydro har videre fattet en formell investeringsbeslutning om å utvikle et fullskala pilotanlegg på Karmøy med et totalt kostnadsestimat på 3,9 milliarder kroner.

Nettoresultatet i fjerde kvartal tynges av valutatap som følge av den svake kronen i perioden på hele 2,2 milliarder kroner. Dette utgjør også brorparten av negative finansposter på 2,3 milliarder kroner i fjerde kvartal, og totalt 3,9 milliarder kroner på årsbasis.

Høyere priser

For året som helhet var underliggende driftsresultat mer enn doblet, til 5.692 millioner kroner, sammenliknet med 2.725 millioner kroner i 2013.

"Etter flere år med krevende markedsforhold, har det globale aluminiummarkedet bedret seg med betydelig høyere all-in metallpriser og enbedre balanse mellom tilbud og etterspørsel etter primæraluminium, med et markedsunderskudd på rundt en million tonn i verden utenom Kina", heter det i rapporten.

Den realiserte LME-aluminiumsprisen var på 1.997 dollar i fjerde kvartal.

Positive analytikere

Analytikerne ventet en gjennomsnittlig realisert LME-aluminiumpris på 1.992 dollar per tonn i fjerde kvartal, mot 1.802 dollar per tonn i samme periode året før, ifølge TDN Finans' estimatundersøkelse blant 13 analytikere i forkant av tallene.

12 analytikere anbefaler kjøp av Hydro-aksjen, en har hold og ingen anbefaler salg. Gjennomsnittlig kursmål er 51,2 kroner, varierende fra 42 til 58 kroner. Før forrige rapport var snittkursmålet 42,90 kroner.

Hydro-aksjen sluttet til 44,45 kroner på Oslo Børs tirsdag. Sålangt i år er aksjen opp 4,7 prosent, og 17,4 prosent de siste tre månedene.

* Underliggende driftsresultat er eksklusiv urealistere tap og gevinster på visse derivatkontrakter, nedskrivninger og effektiviseringskostnader, avhending av virksomheter og andre engangshendelser. Disse beløper seg til positive 591 millioner kroner i fjerde kvartal.

Les også:
USA i dag: Advarer mot USA-håp
Asia i dag: Føler seg uønsket i Kina  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.