Aluminiumsprodusenten Norsk Hydro leverer bedre resultater enn ventet i tredje kvartal, men svakere enn i samme periode ifjor.

Det underliggende driftsresultatet var på 1477 milliioner kroner i perioden, sammenlignet med 2215 millioner kroner i tredje kvartal 2015. Et underliggende driftsresultat på 1381 millioner kroner var ventet, ifølge TDN Finans.

Omsetningen var på 20,2 milliarder kroner (21,6), som var bedre enn ventede 19,9 milliarder kroner.

Økt etterspørsel

Konsernsjef Svein Richard Brandtzæg oppjusterer forventningen til global etterpørselsvekst til øvre del av tidligere forventede intervall for 2016.

Bakgrunnen er høyere etterspørsel enn forventet i Kina, og en tregere oppstart av tidligere nedstengt kapasitet, påpeker toppsjefen.

- Det er fortsatt god vekst i etterspørselen etter aluminium. Vi holder oss til vår forventning om en vekst i global etterspørsel etter aluminium på fire til fem prosent i 2016, og forventer at den vil ligge i det øvre sjiktet av dette estimatet for året som helhet, sier Brandtzæg i meldingen.

Bedre i Kina

Etterspørselen etter primæraluminium eksklusive Kina er fortsatt ventet å vokse 2-4 prosent i 2016, mens kinesisk etterspørselsvekst er fortsatt ventet til 5-7 prosent.

Hydro ser nå en markedsbalanse for primæraluminium på -0,5 til 0 millioner tonn i 2016, ned fra tidligere indikert -0,5 til 0,5 millioner tonn. De venter at markedet vil være i hovedsak balansert, ifølge TDN Finans.

Den strammere globale 2016-balansen kommer i kjølvannet av bedret markedsbalanse i Kina, ifølge kvartalsrapporten.

Solgt halvparten

Hydro har solgt omlag 50 prosent av den ventede primæraluminiumsproduksjonen for fjerde kvartal 2016 til om lag 1.600 dollar per tonn, eksklusive volumene fra Qatalum, opplyses det i kvartalsrappporten.

Det er ventet at de realiserte premiene samlet blir på mellom 225 og 275 dollar tonnet i kvartalet.

Realisert aluminiumspris (LME) i tredje kvartal ble 1.612 dollar per tonn, men realiserte premier i kvartalet var 251 dollar per tonn. Det var ventet en realisert aluminiumspris på 1601 dollar per tonn i kvartalet, og en LME-pris inkludert premie på 1849 dollar per tonn, ifølge TDN Finans.

Rundt 55 prosent av aluminiumspremiene for fjerde kvartal ligger på rundt 315 dollar per tonn, og realiserte premier i kvartalet ventes til 225-275 dollar per tonn, ifølge kvartalsrapporten.

Hydro melder ellers at effektiviseringsprogrammet «Bedre» er i rute mot målet om 2,9 milliarder kroner i forbedringer i 2019.

Selskapets netto likviditetsbeholdning økte med 0,6 milliarder kroner i tredje kvartal til 5,4 milliarder kroner i slutten av kvartalet, ifølge kvartalsrapporten.

*netto valutagevinst på 358 millioner kroner
**netto valutatap på 3.205 millioner kroner

Se interaktiv prisgrafikk for alle fylker og beregn prisutviklingen på din bolig.

Les også: - Kronen er undervurdert

Nordea-styreleder bekrefter fusjonssamtaler

Følg markedet med DN Investor

Se DNtv:

Kjos: Fantastisk potensiale i langdistanse
Norwegian presenterte sitt beste resultat noensinne under resultatfremleggelsen for tredjekvartal 2016 torsdag. Norwegian-sjef Bjørn Kjos sier det er et fantastisk potensiale for videre vekst på langdistanse.
02:15
Publisert:

Bli med på kjøretur med den selvkjørende Teslaen (Video: Tesla)
Alle Tesla som produseres nå har fullstendig selvkjørende hardware
03:46
Publisert:

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.