Oljeselskapet Statoil leverer betydelige sterkere resultater i årets tre første måneder, sammenlignet med samme periode ifjor.

På kvartalspresentasjonen ved selskapets kontorer på Fornebu utenfor Oslo var det en svært fornøyd Statoil-sjef som tok imot investorene og andre markedsaktører.

- I Norge er jeg veldig, veldig fornøyd med våre medarbeidere offshore som leverer veldig høy regularitet i produksjonen offshore. Produksjonen er på høyde med det vi hadde i fjor på tross av at vi har solgt eiersandeler og på tross av redetermineringen på Ormen Lange, sier Lund.

Ormen Lange-feltet består av tre produksjonslisenser med forskjellige eiere. Eierne i feltet justerte ifjor sommer sine eierandeler i feltet på grunnlag av hvordan lisensene har produsert siden oppstarten i 2007. I denne redetermineringen ble Statoils eierandel i feltet justert ned 3,57 prosentpoeng til 28,92 prosent.

- Solid

Statoils driftsresultat løfter seg over ti milliarder kroner i første kvartal mot tilsvarende periode, mens nettoresultatet per aksje er nær dobbelt så sterkt som forventningene i markedet (se tabell).

-  Vi er glade for å presentere sterke finansielle resultater for kvartalet. Høyere priser og gode resultater fra vår amerikanske gassverdikjede bidro til en økning i justert driftsresultat på 9 prosent sammenlignet med samme kvartal i fjor. Driften vår er solid og danner grunnlag for en rebasert organisk produksjonsvekst på omkring 2 prosent i 2014, sier Lund i dagens melding.

Statoil varsler nye tiltak for å få ned kostnadsbasen.

-  For å møte bransjens utfordringer knyttet til kostnader og kapitalintensitet, har vi satt i gang nye tiltak dette kvartalet for ytterligere å styrke effektiviteten og konkurranseevnen. Samtidig har vi nådd viktige milepæler i den pågående prosessen for å redusere kostnadsbasen. Vi er i rute i forhold til å oppnå planlagt vekst, sier Lund.

Noe lavere produksjon

Statoil leverte en produksjon på 1,978 millioner fat oljeekvivalenter per dag i første kvartal, en nedgang på en prosent sammenlignet med første kvartal 2013. Samtidig var letekostnadene på 4,7 milliarder kroner, en nedgang på 7 prosent sammenlignet med samme kvartal i fjor.

Forut for dagens rapport hadde analytikerne nedjustert sine forventninger til Statoils egenproduksjon for 2014 og 2015 til henholdsvis 1,90 og 1,97 millioner fat per dag, ifølge TDN Finans.

Milepæler nådd

Statoil-sjefen påpeker at fortsatt sterkprosjektutvikling og -gjennomføring muliggjorde konseptvalg for Johan Sverdrup-feltet og produksjonsstart på Gudrun-feltet i perioden.

"Johan Sverdrup blir Statoils største feltutbygging siden 1980-årene. Feltsenteret skal bygges ut i flere faser, med en feltkapasitet i første fase på 315.000 fat oljeekvivalenter per dag. Gudrun-prosjektet ble levert i samsvar med tidsplanen og under kostnadsestimatet ved å bruke det globale leverandørmarkedet", heter det.

Opprettholder investeringsplan

Statoil anslår driftsinvesteringene på rundt 20 milliarder dollar for 2014, samtidig som at selskapet vil fortsette å utvikle den eksisterende porteføljen. Rundt 50 brønner er planlagt boret i løpet av året, med samlede letekostnader på omkring 3,5 milliarder dollar før signaturbonuser, ifølge kvartalsrapporten.

Selskapet gjentar en forventning om en årlig vekstrate på tre prosent for perioden 2013-2016 som skal komme fra organisk vekst fra nye prosjekter, fra på et 2013-nivå rebasert for virksomhetssalg og justering av produksjon fra olje- og gasseiendeler.

Vedlikeholdstans

Planlagte revisjonsstanser ventes å ha en negativ innvirkning på selskapets produksjon på rundt 55.000 fat oljeekvivalenter per dag i 2014, fremgår det. I andre kvartal ventes vedlikeholdet redusere egenproduksjonen med rundt 110.000 fat per dag, størstedelen på norsk sokkel og hvor brorparten er væsker. I tredje kvartal ventes vedlikehold slå inn negativt med omkring 60.000 fat per dag.

Netto gjeldsgrad i selskapet var på ti prosent ved utgangen av årets første tre måneder.

Styret foreslår et utbytte på 1,80 kroner per aksje for første kvartal. Helge Lund uttaler på dagens resultatpresentasjon at selskapet venter å holde utbytte på samme nivå i andre og tredje kvartal, ifølge TDN Finans.

Les også:
Vil krangle om feltsenter
Solid fra Nordea
Vil ha mer norsk gass

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.