Q-Free fikk et resultat før skatt på 8 millioner kroner i andre kvartal 2015, sammenlignet med 0 millioner kroner i samme periode året før.

Det opplyser selskapet tirsdag.

Driftsresultatet ble -8 millioner kroner av en omsetning på 179 millioner kroner.

Finansinntektene var 38 millioner kroner i kvartalet, mens finanskostnader var -22 millioner kroner.

Ordreinngangen i andre kvartal var 183 millioner kroner, fra 246 millioner i første kvartal 2015. Ved utgangen av juni utgjorde ordrereserven 540 millioner kroner, hvorav 280 millioner kroner er for kontrakter med levering i 2015, 188 millioner er for 2016 og 72 millioner er for 2017 og senere.

Q-Free venter at kontantstrøm fra driften vil bli positiv for 2015. Det sier konsernsjef Thomas Falck i Q-Free under selskapets kvartalspresentasjon tirsdag.

-Vi venter helt klart positiv kontantstrøm fra driften i 2015 sett under ett, sier Falck.

«Overgangsår»

Q-Free skriver at selskapet ser på 2015 som et overgangsår, ettersom selskapet nå har fullført sin første bølge med oppkjøp, og nå arbeider med å strømlinjeforme porteføljen.

Selskapet understreker at det ikke er fornøyd med kvartalet, og at det derfor vil implementere kostnadsreduserende tiltak. Tiltakene ventes å redusere kostnadsbasen med 25-30 millioner kroner pr år, samtidig som de vil optimalisere arbeidskapitalen.

Fremover vil selskapet blant annet fokusere på å tilby pakkeløsninger med produkter fra flere deler av Q-Free-porteføljen.

Venter «book to bill» på 1,3

Q-Free ser bedring i ordreinngangen etter et svakt andre kvartal. Selskapet har mål om book-to-bill på 1,3 ganger, og ligger nær dette i tredje kvartal.

Det sier konsernsjef Thomas Falck i Q-Free til TDN Finans tirsdag.

I andre kvartal 2015 var book-to-bill nær 1,0 ganger.

-Ordreinngangen i andre kvartal var skuffende og må bedres. Book-to-bill på litt over én i kvartalet er svakt. Den bør ligge på 1,3 i snitt. Da vokser vi med 30 prosent. Alt under er vi skuffet over, mens alt over er vi fornøyde med, enkelt fortalt, sier han.

Tredje kvartal ser imidlertid bedre ut, presiserer Falck, og viser til de to ordrene selskapet har annonsert.

-Tredje kvartal ser lovende ut hvis man legger sammen Intelight og Portugal og legger til at vi normalt har 100 millioner kroner i uannonserte ordre. Med det er vi allerede på godt over 300 millioner som vi kan regne med i tredje kvartal, sier han.

Med 300 millioner er selskapet nær målet om book-to-bill på 1,3x i inneværende kvartal, men selskapet har også mål om å kompensere for det svake andrekvartalet i de kommende kvartalene.

-Høstjakten er i gang. Fjerde kvartal pleier å være sesongmessig sterkt, og vi regner med å se tilsvarende effekt i år, sier han.

Fremover må ATMS-segmentet være vekstdriveren ettersom veiprisingsmarkedet (RUC) er svakt.

-Det er ATMS som må drive topplinjeveksten fremover. Vi har de seneste 7-8 kvartalene kjøpt syv selskaper og fått inn mye teknologi. Vi jobber med å rekonfigurere dette og ta ut gevinst gjennom å pakke litt om og kombinere konsepter. Vi ser for oss i løpet av tredje kvartal å definere to, tre, fire konsepter, sier han.

Sett under ett var selskapet misfornøyd med andre kvartal, og har iverksatt tiltak.

-Vi må bedre topplinjen vår, da får vi ut marginene på bunn. Vi har iverksatt tiltak på kostnadssiden. Vi jobber fokusert på markedssiden og med arbeidskapitalbindingen, men vi har en jobb å gjøre i kvartalene som kommer, sier han.

 

Les også:
Bangkok-bomben kan ruinere økonomien
Festet for 113 millioner
Gjelsten vil børsnotere Kid Interiør
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.