Witzøe-familiens investerings­selskap Kverva as tjente 540 millioner kroner ifjor, der meste­parten av inntektene ifølge styrets årsberetning kom fra «utbytte fra datterselskap». Ifølge daglig leder i Kverva AS, Helge Moen, dreier det seg om lakseoppdretts­selskapet, der familiens firma eier 53,4 prosent av aksjene.

– Slik vi er skrudd sammen er hoveddriveren for resultatet vårt ifjor utbytte fra datterselskapet Salmar. Størstedelen av det gode resultatet kommer derifra, sier Moen.

Gustav Magnar Witzøe (22) fikk overdratt størstedelen av aksjene i familieselskapet fra sin far Gustav Witzøe, som bygget opp familiens havbruk- og fiskeriselskaper på Frøya, Kverva, utenfor Trondheim.

Utbytte fra Salmar sender selskapets totalkapital opp i 2,6 milliarder og den frie egenkapitalen til 2,3 milliarder kroner. Witzøe er en av landets yngste milliardærer, men sitter ennå ikke i styret i selskapet. Der sitter hans far Gustav Witzøe, som gjennom holdingselskapet Kvarv fortsatt kontrollerer Kverva as.

– For all del, det er et godt resultat, men dette året har egen­tlig vært et år uten de store hendelsene, der vi ikke hadde noen store transaksjoner ifjor, sier Moen. Selskapet har via datter­selskaper gjennomført flere oppkjøp og fusjoner, der det blant annet kjøpte deler av fiskeri­konsernet Domstein og sluttførte fusjonen for et av Norges største og nyeste fiskerikonserner, Pelagia as.

Selskapet planlegger nye oppkjøp fremover. Styret skriver i årsberetningen at selskapet «har en betydelig beholdning av likvide midler» og «ser mange interessante muligheter i 2015 og fremover». Selskapet kjøpte nylig 50 prosent av aksjene i selskapene Steinsvik Group as og Patogen as.

– Vi er et investeringsselskap som har spesialisert oss på investeringer i marin sektor. Det er en sektor som er i veldig god vekst, og der vi ser mange interessante muligheter fremover. Vi har allerede gjort to investeringer i år, og vurderer fortløpende nye, uten at jeg vil nevne navn, sier Moen.

I år som ifjor tar eierne ut 70 millioner kroner i utbytte, mens 440 millioner overføres til egenkapital. Gustav Witzøe og Gustav Magnar Witzøe svarte ikke på DNs henvendelser.

 

Les hele avisen(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.