Det John Fredriksen-dominerte riggselskapet Seadrill varsler massive kostnadskutt og alle mann til pumpene for å beskytte selskapets kontantstrøm, ifølge kvartalsrapporten torsdag.

- Opp mot den alvorlige nedturen i bransjen vår er prioriteringene for 2016 å konservere kontanter og adressere våre finansieringsbehov.  Vi har en moderne, konkurransedyktig flåte, en solid driftshistorie og enhver ambisjon om å posisjonere oss for en bedring i sektoren, sier Seadrill-sjef Per Wullf i en melding.

Flere må gå

Seadrill reduserte kostnadene med 832 millioner dollar, omlag 7,2 milliarder kroner i løpet av 2015, primært knyttet til reduksjoner eller utsettelser i driftskostnader, administrasjonskostnader og driftsinvesteringer (capex). Rundt 40 prosent er knyttet til utsatte leveringer av nybygg.

Antall ansatte ble redusert fra 9450 til 7103 personer, hvorav 1817 offshore og 530 på land.

Riggselskapet har nå  identifisert ytterligere kostnadsbesparelser tilsvarende omlag 2,3 milliarder kroner i 2016, ifølge kvartalsrapporten.

"Vi har identifisert ytterligere 260 millioner dollar i bærekraftige kostnadsbesparelser relativt til nivåene oppnådd i 2015 i det vi fortsetter å fokusere på nedbemanninger, forsikringsbesparelser, leverandørrabatter, reisekostnader og kompensasjonsjusteringer", heter det.

Innfrir

Seadrill fikk et resultat før skatt og av-/nedskrivninger (ebitda) på 513 millioner dollar. Til sammenligning ventet markedet en ebitda på 514 millioner dollar, ifølge estimater innhentet av SME Direkt for TDN Finans.

Resultatet er imidlertid ned fra 672 millioner dollar i samme periode foregående år. Seadrill ser et resultat før skatt og av- og nedskrivninger på 450 millioner dollar i første kvartal, ifølge kvartalsrapporten.

Seadrill hadde en kontantbeholdning på 1,04 milliarder dollar per utgangen av 2015. Nettogjelden var på 9,9 milliarder dollar, ned fra 12 milliarder dollar foregående år. Seadrill skrev ned verdiene med 1,8 milliarder dollar i tredje kvartal ifjor.

- Vår likviditet i 2016 er god, og vi tar sikte på å kommunisere vår finansieringsplaner i løpet av første halvår i år, sier Wulff.

Les også: «Superkomplisert» for Fredriksen dnPlus (DN+)

Utsetter

Seadrill-konsernet hadde ved utgangen av fjerde kvartal en ordrereserve på 10,7 milliarder dollar. Riggselskapet Seadrill Ltd. hadde per 24. februar 2016 en ordrereserve på 5,1 milliarder dollar.

Seadrill fikk i januar i år utsatt leveranse av to ultradypvannsskip, "West Aquila" og "West Libra", til henholdsvis andre kvartal 2018 og første kvartal 2019, med ingen ytterligere betalinger før leveranse.

Selskapet er også i dialog med Dalian-verftet i Kina om utsettelse av åtte jack-up-rigger.

"Vi planlegger ikke å ta levering på noen av riggene i 2016", heter det.

Pessimistiske

DNB Markets nedjusterte onsdag sitt kursmål på Seadrill til 10 kroner fra tidligere 20 kroner og fastholdt en salgsanbefaling.

Meglerhuset viser til restruktureringen av selskapets balanse og anslår kapitalbehovet til minst én milliard dollar.

Ingen av de elleve analytikerne i TDN Finans' ringerunde har en kjøpsanbefaling på Seadrill. To har hold, mens øvrige har en salgsanbefaling. Kursmålet varierer fra 40 og 75 kroner, med snitt på 55 kroner.

Seadrill spretter opp på Oslo Børs, der aksjen er opp 7 prosent til 15,1 kroner.

Seadrill-ledelsen avholder telefonkonferanse/webcast for investorer og analytikere klokken 18.00 torsdag.

Følg markedet på DN Investor

Les også: Formuen er kraftig barbert

170 kan miste jobben i oljeserviceselskap

Flere må gå i Sevan Marine

- 30 dollar per fat er nå et gulv
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Se DN Tv: Oljeingeniører mistet jobben. Nå selger de sykler til 80.000 kroner
Oljeingeniører mistet jobben. Nå selger de sykler for 80000 kr stk.
01:39
Publisert: