Oljeselskapet Statoil fikk et justert driftsresultat på 636 millioner dollar i årets tredje kvartal, viser selskapets kvartalsrapport som ble lagt frem torsdag.

På forhånd var det ventet et justert resultat for driften på 1002 millioner dollar, ifølge estimater innentet av SME Direkt for TDN Finans. Ifølge estimater som selskapet selv har hentet inn blant analytikerne var det ventet et justert driftsresultat på 957 millioner dollar.

- De finansielle resultatene var påvirket av lave olje- og gasspriser, omfattende planlagt vedlikehold og kostnadsførte letebrønner fra tidligere perioder. Vi leverte solid drift med sterke kostnadsforbedringer og god fremdrift i våre prosjekter, sier konsernsjef Eldar Sætre i Statoil i en pressemelding torsdag.

- Streng prioritering og fortsatt gode resultater fra forbedringsprogrammet, gjør at vi kan reduserer prognosene for investeringer og letekostnader ytterligere for 2016, sier Sætre.

- Vår finansielle posisjon er robust med en positiv netto kontantstrøm i kvartalet. Vi viderefører ordningen med utbytteaksjer og har redusert gjeldsgraden, sier Sætre.

Styret i Statoil har besluttet å betale et utbytte på 0,2201 dollar per ordinær aksje for tredje kvartal. Aksjonærene vil kunne velge mellom å motta utbytte for tredje kvartal i enten kontanter eller i nyutstedte aksjer i Statoil med en rabatt på 5 prosent.

Det var ventet et utbytte på 0,22 dollar per aksje i kvartalet, ifølge estimatene fra SME Direkt/TDN Finans.

Lavere priser

Ordinært driftsresultat var på 737 millioner dollar i årets trejde kvartal mot 883 millioner dollar i tilsvarende kvartal ifjor.

«Reduksjonen skyldtes i hovedsak lavere olje- og gasspriser, kostnadsførte letebrønner og lavere raffineringsmarginer. Fortsatt fremdrift for forbedringsprogrammet med reduserte kostnader og sterk operasjonell drift bidro positivt til resultatene», skriver Statoil i pressemeldingen.

Lavere egenproduksjon

Statoil egenproduksjon var på 1,805 millioner fat oljeekvivalenter per dag i tredje kvartal, sammenlignet med 1,909 millioner fat per dag i samme kvartal ifjor.

«Reduksjonen skyldes hovedsakelig planlagt vedlikehold og utsatt gassalg. Uten disse elementene og salg av eiendeler, var den underliggende produksjonsveksten i kvartalet 5 prosent sammenlignet med tredje kvartal i fjor», opplyser selskapet.

Lavere investeringer

Statoil reduserer investeringsprognosene for 2016 fra 12 milliarder dollar til rundt 11 milliarder dollar, opplyser selskapet i forbindelse med kvartalsrapporten.

Prognosen for letekostnader reduseres fra 1,8 milliarder dollar til rundt 1,5 milliarder dollar.

Produksjonsprognosene opprettholdes og forventet årlig organisk produksjonsvekst er én prosent fra 2014 til 2017.

Statoil asa

* Estimater innhentet av SME DIrekt for TDN Finans.

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.