Investeringsselskapet Sundt, som tilhører rederarvingene Helene og Christian Sundt, fikk et overskudd på syv milliarder kroner i 2015.

– Sundt-selskapene oppnådde helt ekstraordinære resultater i 2015 basert på en langsiktig investeringsstrategi hvor hovedtyngden av verdiene ble synliggjort i fjor, sier selskapets administrerende direktør i Leiv Askvig til DN.

– Det er vesentlig for oss å se at investeringsstrategiene vi har lagt fungerer tilfredsstillende, tilføyer han.

Med det knallsterke resultatet fikk Askvig selv utbetalt 78 millioner kroner i lønn og godtgjørelse, der 75 millioner kroner utgjør bonus. Avtalen om bonus baserer seg på den langsiktig verdiutvikling for selskapene, opplyses det i en pressemelding fredag.

– Det forholder jeg meg helt profesjonelt til, sier han ordknapt.

Børsnoterte hotellselskap

Sundt utgjør holdingselskapene Helene Sundt AS, CGS Holding AS og Sundt AS. Askvig viser til at selskapet var sammen med Eiendomsspar AS var eier av det svenske hotellselskapet Pandox, som ble børsnotert ifjor.

– Det ekstraordinære resultatet skyldes hovedsakelig realisering og synliggjøring av verdier som er bygget opp gjennom 13 år i Pandox, sier Askvig i pressemeldingen.

Pandox er etter børsnotering fortsatt Sundts største investering med en eierandel på rundt 30 prosent, opplyses det her.

– Kan reinvesteres

Verdijustert egenkapital i Sundt steg i 2015 fra 7,7 milliarder til 13,7 milliarder kroner - en avkastning på 80 prosent.

Selskapet har vedtatt utbytte på til sammen én milliard kroner med formål om langsiktig privat likviditet og å unngå dobbeltbeskatningen på renteinntekter, opplyses det i meldingen.

– Disse midlene er plassert som bankinnskudd og kan reinvesteres i Sundt-selskapene, sier Askvig.

Nedgang i 2016

Tallene for første kvartal 2016 viser en verdinedgang på rundt 700 millioner kroner. Dette skyldes i hovedsak fallende aksjekurs i Pandox og en sterkere kronekurs.

– I så måte vil dette bli et mer ordinært år. Finansmarkedene er sterkt preget av fallende oljepris og ustabile nasjonale økonomier og uro, men vi holder fast på våre strategier og ønsker å løpende benytte de muligheter vi ser for å trygge avkastningen for våre eiere, sier Askvig til DN.

Resultat etter skatt for gruppen i 2015 ble 6.968 millioner mot 974 millioner kroner i 2014 (justert). Avkastningen på verdijustert egenkapital var 80 prosent, mot 29 prosent i 2014.

Sundt AS ble etablert i 1995 av Petter C.G Sundt, mens eierskapet ble overført til søsknene Christian og Helene Sundt i 2007. Christian Ringnes er styreleder i selskapet.

Les også: Financial Times plasserte dataanalytikerne i hjertet av nyhetsrommet

Trumps tidligere butler skrev at Obama bør drepes

Tre dagers oppgang - så falt oljeprisen

Hørt denne?

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.