Hovedårsaken er overskridelser i Ekofisk-prosjektet, men innsatsen svikter i flere forretningsområder.

Aksjen faller umiddelbart 20 prosent.

- Som følge av at selskapets resultater første tre måneder ligger betydelig etter markedets estimater for selskapet, velger vi å gå ut med et tidlig varsel, skriver selskapet i en pressemelding.

Selskapets inntekter i første kvartal var 11,1 milliarder kroner og ebitda endte på 868 millioner kroner. Analytikerne hadde på forhånd ventet inntekter på 11,8 milliarder kroner i kvartalet, ifølge estimater hentet inn av SME Direkt for TDN Finans, mens ebitda var ventet til 1.152 millioner kroner.

- Ekstremt skuffende
- Den svake starten på 2013 er ekstremt skuffende, sier fungerende konsernsjef og styreleder Øyvind Eriksen i Aker Solutions.

- I og med at tapte eller utsatte kontrakter er en del av spillet, er noen av kvalitetsproblemene vi opplever, rett og slett uakseptable. Vi har jobbet hardt for å unngå slike feil, men det er fortsatt en lang vei å gå. Håpet er at kundene våre setter pris på vår innsats for å levere i forhold til våre forpliktelser for å sikre deres kommersielle interesser, og at vi til slutt vil klare å finne vennskapelige løsninger på disse ekstrakostnadene, sier Eriksen.

Etter år med stadige resultatvarsler som følge av overskridelser og forsinkelser i enkeltprosjekter, har Aker Solutions de siste årene levert gode resultater og til tider imponert analytikere og investorer. For et år siden minnet analysesjef Frederik Lunde i Carnegie om at det ikke var lenge siden selskapet hadde problemer.

Les mer: - Vi må ikke gå helt bananas

- Ingen katastrofe
- Det er en liten bulk, men ingen katastrofe, sier analysesjef Frederik Lunde i Carnegie til DN.no i dag.

Andre analytikere peker på at problemene som meldes i dag kan ta tid å bedre.

Les mer: «Gjennomføringsproblemer synes nå omfattende»

Syv forretningsområder sliter
Aker Solutions skal levere plattformdekket Zulu-plattformen til Ekofisk-feltet i midten av juni. Selskapet skriver at kostnadsoverskridelser for å få til leveransen fra Egersund i tide, er hovedårsaken til de skuffende resulatatene. Ekstraarbeidet er knyttet til kvalitetsproblemer for kabler fra en underleverandør. Sluttresultatet vil avhenge av bonusbetalinger for levering på tid, oppstart og endelig oppgjør med kunden. Plattformen skal begynne å produsere i oktober.

Den opprinnelige planen for plattformdekket var at 60 prosent av byggejobben skulle utføres i Egersund i Norge, resten i Polen. Kontrakten verdt 5,5 milliarder med ConocoPhillips ble tildelt som en intensjonskontrakt i desember 2010, og endelig godkjent noen måneder senere.

Første kvartal ble også tynget av et tap på 63 millioner kroner i styringskabelvirksomheten (Umbilicals), der flere prosjekter er skrevet ned som følge av en omfattende gjennomgang av prosjektporteføljen etter flere kvartaler med skuffende resultater.

Det var også et tap på 54 millioner kroner i Oilfield Services and Marine Assets da «Aker Wayfarer» og «Skandi Aker» gikk ledige i første kvartal. Området ventes å få ytterligere tap i andre kvartal da de to enhetene ventes å være uten oppdrag til midten av juni og midten av juli.

I tillegg varsles det at driftsmarginene for Drilling Technologies, Well Intervention Services og Mooring and Loading Systems er litt lavere i første kvartal enn de siste kvartalene, hovedsakelig som følge av økte kostnader, noen utsatte kontraktstildelinger, og timing.

Aker Solutions skal legge frem sitt kvartalsresultat 8. mai.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.