Tirsdag morgen kommer nok en dårlig nyhet fra den kriserammede papirprodusenten. Fordi selskapet fortsatt er rammet av sterk kostnadsvekst, valutaforhold og lavere priser i enkelte markeder kommer det undeliggende brutto driftsresultatet i første kvartal 2008 til å bli betydelig svakere enn i fjerde kvartal 2007, opplyser selskapet i en børsmelding.

Samtidig kommer den endelige beslutningen om å stanse byggingen av papirmaskin nummer to ved Norske Skog Pisa i Brasil. Netto kostnad ved å stanse prosjektet er på rundt 450 millioner kroner.

Forrige uke ble byggingen stanset midlertidig på grunn av kostnadsoverskridelser.

Les også: Kostnadssprekk i Brasil og Varslet om Brasil-blemme

Imorgen møtes bedriftsforsamlingen i Norske Skog, blant annet for ta en endelige beslutningen om den ene papirmaskinen på Follum skal stenges ned eller ikke. Bedriftsforsamlingen har 18 medlemmer, hvorav seks kommer fra de ansatte, ytterligere seks er representatner for skogeierne og de siste seks representerer andre aksjonærer.

Må kutte gjeld
- For Norske Skog er det helt avgjørende å bedre lønnsomheten, og restrukturere selskapet slik at gjelden reduseres. Når kostnadene til byggingen av papirmaskin nummer to i Brasil viser seg å bli så høye, er vi av økonomiske hensyn nødt til å stoppe prosjektet, sier konsernsjef Christian Rynning-Tønnesen.

Norske Skog besluttet i 2006 å flytte en av de brukte papirmaskinene fra den nedlagte fabrikken Norske Skog Union i Skien til Norske Skog Pisa i Brasil. Prosjektet hadde en opprinnelig kostnadsramme på 1,3 milliarder kroner (210 millioner dollar). Etter en gjennomgang ble imidlertid totalkostnadene estimert til 380 millioner dollar, eller rundt 2 milliarder kroner etter dagens valutakurs.

Varlser gransking
Nå varsler selskapet en grundig gjennomgang av prosjektet.

- For å belyse saken på en grundig måte, og unngå tilsvarende saker i fremtiden, har styret besluttet å gjennomføre en ekstern granskning av prosjektet og beslutningsprosessen. Et mandat og en tidsplan for denne granskingen vil bli besluttet så snart som mulig, skriver selskapet.

Deler av prosjektet som vil komme den eksisterende delen av Norske Skog Pisa til gode vil bli gjennomført. Selve papirmaskinen vil bli lagret på Norske Skog Pisa. Prosjektet kan derfor gjenstartes på et senere tidspunkt, dersom det viser seg økonomisk forsvarlig.

Betydelige kostnader
- Styret i Norske Skog har blitt holdt løpende informert om utviklingen i prosjektet. Prosjektets fremdrift og aktiverte prosjektkostnader har fulgt den vedtatte prosjektplanen frem til januar 2008. Det har ikke blitt rapportert om faren for betydelige kostnadsoverskridelser før på styremøtet den 4. mars, skriver Norske Skog i børsmeldingen.

Regnskapsmessig kostnad før skatt vil bli på rundt 125 millioner dollar i første kvartal.

Skatteeffekter på 17 millioner dollar og terminering av valutasikringer med en kontantstrømseffekt på 26 millioner dollar kommer til fradrag. Netto effekt for konsernet etter skatt og valutasikring vil dermed utgjøre rundt 82 millioner dollar.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.