Fredag morgen kom nyheten om at de to dagligvarekjempene Coop og Rema 1000 inngår innkjøpssamarbeid.

De har kalt inn til pressekonferanse fredag klokken 11.

Fagansvarlig for retail management Odd Gisholt ved Handelshøyskolen BI tror innkjøpssamarbeidet mellom Rema 1000 og Coop er iverksatt for å legge ytterligere press på Konkurransetilsynets behandling av avtalen mellom Ica og Norgesgruppen.

- Det er et taktisk utspill for å påvirke Konkurransetilsynet, sier fagansvarlig for retail management Odd Gisholt ved Handelshøyskolen BI til DN.no.

Gisholt tror ikke et innkjøpssamarbeid mellom dagligvarekjempene vil bli vellykket.

- De ser jo på hverandre som hovedkonkurrenter, sier Gisholt, og forklarer:

- Ole Robert Reitan (Rema 1000-sjef, journ.anm.) har sagt at han ser på Coop som den største konkurrenten, mens Coop på sine side har sagt at de vil bekjempe Rema 1000. At to aktører som nesten har vært i krig skal inngå samarbeid, det tror jeg ikke blir vellykket, sier Gisholt til DN.no.

DN.no erfarer at innkjøpssamarbeidet bare vil tre i kraft dersom avtalen mellom Norgesgruppen og Ica blir godkjent. På dagens pressekonferanse vil samarbeidet bli betegnet som en nødutgang.

BAKGRUNN: Rema 1000 og Coop inngår innkjøpssamarbeid

Inngikk innkjøpssamarbeid
Tidligere i år forsøkte butikkjeden Ica å inngå et innkjøpssamarbeid med Norgesgruppen. Avtalen ga Ica rett på å kjøpe dagligvarer fra Norgesgruppen, og skulle være et ledd i å redde kjeden som de siste årene har tapt milliarder i Norge.

Avtalen mellom Norgesgruppen og Ica innebærer at Ica overlater 60 prosent av distribusjon og innkjøp til Norgesgruppen.

Konkurransetilsynet grep imidlertid inn for å vurdere om avtalen er ulovlig, og tilsynet har utsatt sin avgjørelse.

- Årsaken til at vi har valgt å utsette en avgjørelse er at dette er en sak som krever omfattende informasjonsinnhenting og behøver krevende analyser. Det er viktig at vi ikke avslutter saken før vi er trygge på konklusjonen. Konsekvensene av å tillate en konkurranseskadelig avtale kan være like alvorlige som å forsinke gjennomføringen av en lovlig avtale, sa avdelingsdirektør Magnus Gabrielsen til DN.no i september.

Les også:
NorgesGruppen vil betale regningen for Rema

NorgesGruppen krever å forhandle selv
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.