De raskest voksende hyttekommunene på fjellet er ukjente for folk flest. Hele fire av ti ligger i Nord-Norge.

Aller øverst troner Kvalsund i Finnmark, viser en beregning Dagens Næringsliv har foretatt på grunnlag av tall fra Statistisk sentralbyrå.

Siden 2005 har igangsettingen av nye hytter i Kvalsund økt med 940 prosent - fra 15 til 156 hytter. Hoveddelen er bygget i tettstedet Skaidi, som har 38 fastboende.

– Som nabokommune til Hammerfest nyter vi godt av at ansatte på gassanlegget på Melkøya ønsker seg hytte med kort reiseavstand. Nå forventer vi også positive ringvirkninger fra ilandføring av olje fra Skrugard til Honningsvåg. Vi ligger 10–12 mil fra Honningsvåg, som er ganske kort reiseavstand i Finnmark, sier ordfører Ragnar Olsen (Ap) i Kvalsund.

Verdens best betalte kvinne
Mangemillionær Turi Josefsen har gjort sitt beste for å bidra til kommunenes målsetning ved å selge 18 hyttetomter de siste årene.

Hun har fortsatt ni hyttetomter til salgs i tilknytning til Skaidi Hotel, som hun kjøpte første gang tidlig på 90-tallet. Da var hun verdens best betalte kvinnelige leder med lønn og utbytte på 300 millioner kroner i to år på rad.

– Senere solgte jeg hotellet til en mann som bodde i bygda. Så døde han, og da fikk jeg det tilbake på våre hender. Nå har vi renovert hotellet, sier Josefsen til DN.

Josefsen er fra Hammerfest, som er nabokommunen til Kvalsund. I 1960 dro hun som 23-åring til USA som au pair. Senere ble hun sekretær for hennes nå fraskilte ektemann Leon G. Hirsch. Fra ingenting bygde de opp selskapet US Surgical Corporation basert på ektemannens oppfinnelse av en kirurgisk symaskin.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.