Kjell Inge Røkke må i løpet av det neste året forholde seg til tre rettsavgjørelser som kan gjøre dypt innhogg i hans fra før pressede økonomi.

Aker Maritime først ut
24. november kommer tvangsinnløsningen av minoritetsaksjonærene i Aker Maritime for retten. Tilbudet fra Røkke er på 72 kroner, mens aksjonærene mener 106 kroner per aksje gir en riktigere verdivurdering av aksjen.

Røkke har satt det opprinnelige beløpet han tilbyr aksjonærene inn på sperret konto. Aksjonærene i Maritime har ingen sikkerhet for det beløpet som overstiger Røkkes tilbud.

Sikret pant i Aker RGI
En gang i februar eller mars neste år vil ankesaken om tvangsinnløsningen av minoritetsaksjonærene i Aker RGI komme opp i retten. Det opprinnelige tilbudet fra Røkke var 105 kroner. Det er blitt utbetalt til aksjonærene. I Oslo Tingrett ble prisen satt til 166 kroner aksjen. Dette ble anket av Røkke, men det overskytende beløpet på 293 millioner kroner er sikret med pant i aksjer i Aker RGI Holding, ifølge Aftenposten.

- Vi fikk til en tilleggssikkerhet, fordi det vi så i regnskapet per 31.12 ikke så så godt ut. Det blinket en varsellampe, og vi forlangte mer sikkerhet, sier administrerende direktør Knut Traaseth i Aksjonærforeningen til dn.no

Vanskelig sak i Norway Seafoods
Tidlig på høsten neste år kommer den første tvangsinnløsningen til Røkke, i Norway Seafoods opp for retten igjen. I 1999 tvangsinnløste Røkke aksjonærene i selskapet for 16 kroner per aksje. Aksjonærene forlanger det dobbelte. Det er ennå ingen avgjørelse i saken som har vandret helt opp til Høyesterett og ned igjen til lagmannsretten. Røkke utbetalte 63 millioner kroner til aksjonærene umiddelbart, mens restbeløpet er sikret gjennom pant i Aker RGI Holding.

- Vi har sikret oss så godt vi kan, men i enhver situasjon hvor utbetaleren sitter i en vanskelig økonomisk situasjon utløser risiko for den som skal ha betalingen, fastslår Traaseth som mener den lange tiden rettssystemet bruker på å avgjøre sakene gir saksøkerene ekstra risiko.

Samlet risikerer Røkke en ekstraregning på mellom 500 millioner kroner i disse tre sakene, ifølge Dagens Næringsliv.

Tar for lang tid
Aksjespareforeningen utarbeider på bakgrunn av disse sakene et privat lovforslag, hvor de foreslår tiltak som skal få tvangsinnløsningssakene raskere gjennom i retten.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.