Omstilling i næringslivet og et såkalt grønt skifte var blant gjennomgangstemaene da de fire partienes finanspolitiske talsmenn holdt pressekonferanse i vandrehallen på Stortinget mandag ettermiddag.

I tillegg øker potten til kommunene med 110 millioner kroner ut over de 1,1 milliardene regjeringen la opp til i sitt forslag.

Omstilling

- Mye av den økonomiske aktiviteten foregår i kommunene, og der settes pengene raskt i sving, sier Høyres Svein Flåtten. Han trakk frem at de fire partiene har ulik innfallsvinkel, men at de var enige om behovet for nye økonomiske impulser.

- Det viktigste er at alle tar inn over seg at vi er inne i en omstilling i norsk økonomi. Den kom ikke denne våren, men var klar ifjor. Alle var enige om å sette inn tiltak i budsjettet for 2015, og det følges opp i revidert, sier Flåthen.

- Det er sentralt for velferdssamfunnet å skape nye arbeidsplasser, og dette stimulerer til ny vekst på mange områder.

Rundt 50 millioner skal gå til 500 nye studieplasser og økt utlånsramme for Lånekassen.

Tar fra andre poster

De fire var mest opptatt av å snakke om hvor det skulle komme mer penger, ikke hvor pengene skulle komme fra.

- I sum innebærer dette at vi snur på rundt 430 millioner kroner, men bruken av oljepenger økes ikke, forteller Hans Olav Syversen i KrF, som leder Stortingets finanskomité.

Men under listen over samarbeidspartienes satsinger ligger det en kortere oppstilling med tittelen «Inndekninger». Der fremgår det at hver fjerde nye krone - totalt 100 millioner - i det reviderte budsjettet skal tas fra posten med den lite spesifikke overskriften «Ymse» i Finansdepartementets budsjett.

Ytterligere 50 millioner skal tas fra en post i Kunnskapsdepartementet, som er merket med at nettopp 50 millioner «kommer først til anvendelse i 2016». I tillegg kommer 55 millioner fra at et prosjekt for innseilingen til Borg havn i Østfold ikke settes i gang. (

- Må satse mer på kunnskap, klima og innovasjon

Venstre sier seg fornøyd med at forhandlingene om det reviderte statsbudsjettet har gitt en styrking av klima- og miljøpolitikken.

Partiet framhever at det bevilges 40 millioner til et nytt såkornfond for oppstartsbedrifter, 20 millioner mer til miljøteknologiordninger, 25 millioner mer til næringsrettet forskning, en styrking av klimaforskningen med 10 millioner.

Enigheten om 500 nye studieplasser og 200 flere studentboliger er Venstre også tilfreds med.

- For å bidra til det grønne skiftet gjennom omstilling og grønn vekst i næringslivet må vi satse mer på kunnskap, klima og innovasjon, sier finanspolitisk talsmann Terje Breivik i Venstre.

100 mill. ekstra til kommunene

- Jeg er glad for at kommunenes handlingsrom for barnehage, skole og eldre bedres gjennom KrFs gjennomslag om 100 millioner kroner ekstra i frie midler til kommunene, sier leder Hans Olav Syversen for finanskomiteen og KrFs finanspolitiske talsmann.

Partiet er også tilfreds med økt satsing på tiltaksplasser og lærlingetilskudd. Mer penger til eldresentre og til ideelle institusjoner som arbeider med rus og psykisk helse, er blant områdene KrF har vært særlig opptatt av

200 nye studentboliger per år

Regjeringen bevilger penger til ytterlige 200 nye studentboliger årlig, noe som får det totale antallet opp i 2.200 i året.

- Økningen til 2.200 viser at vi mener alvor med å bedre studentenes vilkår, sier leder Atle Simonsen for Fremskrittspartiets Ungdom (FpU) til Universitas.

Etter hva NRK erfarer innebærer enigheten også 500 flere studieplasser, og at det skal bevilges 50 millioner kroner mer i tilskudd for å ta inn lærlinger.

Les også:

Ny konserndirektør i Orkla

Hellas-løsning kan komme på plass innen fredag  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.