Finansminister Siv Jensen (Frp) avviste kritikken fra de rødgrønne opposisjonspartiene under debatten om revidert nasjonalbudsjett fredag.

– Budsjettet er godt tilpasset den økonomiske situasjonen som Norge står oppe i, sa Jensen og viste til at dette også er tilbakemeldingen fra de internasjonale organene OECD og IMF.

Tall fra Statistisk sentralbyrå viser at om lag 112.000 personer nå står uten jobb, det høyeste nivået på 22 år. Ledigheten er særlig høy blant unge.

– På etterskudd

Arbeiderpartiets finanspolitiske talsperson Marianne Marthinsen mener regjeringen er på etterskudd i møtet med oljeprisfall og stigende ledighet.

– Regjeringen møter denne utviklingen med et skuldertrekk. Det er tilsynelatende skattekuttene som skal sørge for nødvendig omstilling og vekst i økonomien, til tross for at regjeringen så langt ikke har klart å godtgjøre at disse har noen effekt, sier Marthinsen og viser til Aps tipunktsplan mot arbeidsledighet.

Finansminister Siv Jensen erkjente i Stortinget fredag at det kraftige fallet i oljepris har dempet veksten i norsk økonomi.

– Det har bidratt til økende ledighet, spesielt innen petroleumssektoren på Sør- og Vestlandet. I andre fylker er optimismen større, men dersom utviklingen blir svakere enn vi ser for oss nå, vil vi vurdere ytterligere tiltak, sa Jensen.

Hun framholder at regjeringen og samarbeidspartiene KrF og Venstre har økt antallet tiltaksplasser og satset på «vekstfremmende tiltak» som bedre infrastruktur og skatte- og avgiftslettelser.

Kommune-svikt

Senterpartiets leder Trygve Slagsvold Vedum uttrykte stor uro for kommuneøkonomien i sitt innlegg under budsjettdebatten.

– Oppvekst og omsorg står for 70-75 prosent av kommunenes budsjett. Når innstrammingene kommer, er det disse områdene som rammes, sier Vedum til NTB.

Tall fra SSB og Kommunal Rapport viser at skatteinntektene allerede nå ligger 1,4 milliarder kroner etter anslagene i statsbudsjettet. Om utviklingen fortsetter, vil kommunene ha 2,8 milliarder kroner mindre å rutte med ved årets slutt.

– Kutt i eldreomsorgen og økning i eiendomsskatt kan bli resultatet, frykter Sp-lederen.

Regjeringen og støttepartiene tilfører kommunene 1,2 milliarder kroner i revidert nasjonalbudsjett. Sp mener hele inntektssvikten må kompenseres, noe Arbeiderpartiet også har tatt til orde for. Det åpner for en drøy milliard ekstra til kommunene, enten i nysaldering mot slutten av året eller ved at regjeringen lover å dekke opp for tapet i neste års budsjett.

– Usikker prognose

Kommunaldepartementet viser til at anslaget på en svikt på 2,8 milliarder kroner for året sett under ett, bygger på en prognose på basis av skatteinngang for mai måned.

– Denne type prognose er svært usikre. Regjeringen vil ikke lage en ny prognose for kommunenes skatteinngang i 2015 før i nasjonalbudsjettet for 2016, sier statssekretær Jardar Jensen (H).

Senterpartiet mener imidlertid at prognosene må tas på alvor.

– De offisielle anslagene har vist seg å være for positive. Tallene regjeringen baserer seg på, har vist seg å være feil, både i fjor og i år, sier Vedum.

Les også:

Her er de beste motorene

«Something is rotten in the state of Denmark»

Se DNTV: Bekymret over arbeidsledigheten blant unge

Bekymret over arbeidsledigheten blant unge
- Viktig at ungdommen fullfører videregående, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre.
01:36
Publisert:
 

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.