Staten vil tape opp mot fire milliarder avgiftskroner i 2014 som følge av avgiftsfritaket på elbiler, viser revidert nasjonalbudsjett onsdag.

Elbilkjøperne ligger langt over lønnssnittet for vanlige bilkjøpere. Finansminister Siv Jensen (Frp) forstår at avgiftsregimet kan oppfattes som urettferdig.

- Ja, selvfølgelig skjønner jeg det, sier Jensen til DN.

Resultat av politikk

Finansministeren understreker samtidig at utviklingen er et resultat av en ønsket politikk fra den forrige regjeringen.

- Det er et tilnærmet enstemmig Stortingsvedtak vi nå følger opp. Stortinget ønsket disse vedtakene for å stimulere til adferdsendring. De ønsket at flere skulle kjøpe el-biler. Det har skjedd, og det har skjedd i en hurtigere fart enn jeg tror noen hadde forventet, sier hun og fortsetter:

- Dette viser at det virker, men så er spørsmålet: virker det bare for noen spesielle grupper i samfunnet eller kan det hende at det over tid også kan virke for andre. Det gjenstår å se.

Gjennomgår hele systemet

Svaret lar hun altså stå åpent. Samtidig viser Jensen til at regjeringen nå jobber med en gjennomgang av hele bilavgiftssystemet.

- Nettopp fordi at 99 prosent av landets bilister ikke er elbileiere, gjennomfører vi en gjennomgang av hele bilavgiftssystemet. Dette fordi det er viktig å strekke ut en hånd til også dem som ikke eier elbil, sier Jensen.

Statssekretær Jon Gunnar Pedersen (H) i Finansdepartementet peker på at skattebortfallet som følge av avgiftsfritaket på elbiler står for det største enkeltavviket i det reviderte nasjonalbudsjettet.

- Det er derfor det er nevnt så mye, ikke fordi vi vil si noe spesielt om elbiler. Dette er en avgiftsreduksjon som slår ut mer en man anslo i prognosene. Du må nesten forklare hvor hullene kommer fra, sier han til DN.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.