- Jeg får spørsmål og spekulasjoner hvor enn jeg snur meg, sier Woldgang Neumann tirsdag ettermiddag.  DN møter konsernsjefen for Carlson Rezidor-kjeden på konferansen International Hotel Investment Forum (IHIF) på InterContinental Hotel i Berlin.

Det som kan krype og gå av toppsjefer for hotellgiganter som Marriott, Hilton og Wyndham er blant de vel 2000 deltakerne. Og alle lurer de på hva som blir skjebnen for nettopp kjeden Neumann styrer.

Vil ut

2015 var et rekordår med 85 milliarder dollar i hotelltransaksjoner globalt. Størst var Marriotts oppkjøp av Starwood til over 12 milliarder dollar som skaper verdens største hotellkjede med 1,1 million rom.

Nå har det familieeide reiselivskonsernet Carlson Worldwide, som eier 51 prosent av Rezidor, gitt beskjed om at det kan være aktuelt å kvitte seg med alt som har med hoteller å gjøre og konsentere seg om reisebyråvirksomheten i Carlson Waginlit Travel. Konsernet driver nær 1400 hoteller over store deler av verden hvorav Rezidor driver 430 - i all hovedsak med merkenavnene Radisson Blu og Park Inn.

Det spekuleres på at Rezidor kan komme til å kjøpe ut hotelldriften fra sin hovedeier Carlson. Men det sterkeste ryktet under IHIF-konferansen er at Carlson selger aksjeposten i Rezidor. Og en meget aktuell kjøper kan være kinesiske HNA Group, som ifjor forsøkte seg på Starwood før Marriott kom på banen.

HNA Group, som blant annet eier flyselskapet Hainan Airlines, er fra før storaksjonær i spanske NH Hotel Group, og ryktene sier at NHA, trolig sammen med den franske kjeden Accor,  forbereder et bud.

- Alt er mulig

- Vi er inne i en tid nå med store omveltninger, sammenslåinger og oppkjøp. Og hos Carlson har du generasjon nummer tre siden starten som har overtatt på eiersiden. Og ryktene går, sier Wolfgang Neumann.

- Men Rezidor er børsnotert og vi har et stort ansvar også for eierne av de 49 prosentene som Carlson ikke eier, sier han.

- Er det er mulighet at Rezidor kjøper hotelloperasjonen fra Carlson?

- Alt er mulig.

- Også at dere kan bli kjøpt av kinesiske investorer?

- Jeg vil ikke kommentere ryktene ytterligere. Jeg vil heller konsentrere meg om det som er min jobb, og det er å drive Rezidor best mulig, sier Neumann.

Det tette samarbeidet med Carlson startet allerede i 1986. Da het hotellkjeden SAS Internasjonal Hotels og var eiet av flyselskapet SAS. Da SAS solgte seg ut, kjøpte Carlson 25 prosent av aksjene og økte til vel 50 prosent da kjeden, som nå het Rezidor,  ble børsnotert.

Rezidor driver fortsatt en rekke hoteller i Norge, blant dem Plaza og Scandinavia i Oslo, Atlantic i Stavanger, Royal på Bryggen i Bergen og Royal Garden i Trondheim.

 

Les også:
  Reisebyråtopp ber forretningsfolk reise mindre

- De gir blaffen i kundene straks reisen er betalt dnPlus

Norskamerikaner blir verdens hotellbaron dnPlus  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.