RIBBE
Det er ikke svinekjøttet, men tilbehøret som skaper hodebry når det kommer til kombinasjonen ribbe og vin. Rødkål er virkelig en «vindreper» man med fordel kan gi mer sødme. Kjøttet er fett og smaksrikt, noe som krever en frisk vin med elegant frukt og tydelig syrestruktur. En kraftig og tørr riesling fra Tyskland er super, det er også en frisk pinot noir-rødvin fra Burgund.

10698 Schlossbökelheimer Kupfergrube Riesling Grosses Gewächs 2006
Weingut Schäfer-Fröhlich
Nahe, Tyskland
328,50 kroner, basisutvalg
90 poeng
Moestue Grape
Selections
Mineralsk duft med hint av flint og lime. Tørr med stram syre og rik konsentrasjon. Balansert og kompleks på smak. God lengde.

2887 Mercurey Clos Tonnerre 2006
Domaine Michel Juillot
Burgund, Frankrike
229,90 kroner, basisutvalg
91 poeng
Wine Tailor
Klassisk, fin burgunder. Viser hva 2006 er god for. Nydelige toner av fint treverk, røk og kirsebær over i markjordbær. Fruktig, fin vin med god syre. Nok fylde, men først og fremst delikat og med god lengde.

RØYKT PINNEKJØTT/SMALAHOVE
 Til det smaksrike, røkte pinnekjøttet fungerer både hvitvin og rødvin, så lenge de enten har sødmefull og rik frukt eller en tanke restsødme som takler den fremtredende røyksmaken og saltet. Det er også viktig at vinene innehar en viss friskhet som lar seg kombinere med fettet i kjøttet. En fruktig, tysk riesling med flott syre og litt restsødme passer supert. Ønsker man rødvin, er en fruktig zinfandel med bra friskhet fra USA et godt valg.

44705 Markus Molitor Riesling Trocken 2007
Markus Molitor
Mosel, Tyskland
128,10 kroner, basisutvalg
87 poeng
Record Vinimport
Produsenten har begynt å gi vinene mer luft da de tidligere har vært litt reduktive. Denne vinen har i alle fall vunnet på det. En flott trocken – og det er ikke mange av dem fra Mosel. Duft av grønne epler og mineraler som ligner på sten. Flott matvin.

 32919 Ravenswood Napa Valley Zinfandel 2005
Ravenswood
Napa, USA
164,90 kroner, basisutvalg
87 poeng
Bibendum
Dufter av syrlige, mørke bær som samtidig fremstår som godt modne og søtladne. Flott syrestruktur på smak med balansert frukt og fast tanninstruktur i finish.

PINNEKJØTT
Til det tørkede og saltede pinnekjøttet kan man tenke litt i samme bane som til det røkte, men her er ikke fruktsødmen like viktig. Friskhet og syre til å håndtere fettet er det viktigste. En god pinot blanc eller silvaner fra Tyskland eller Alsace er en god kombinasjon. Når det gjelder rødvin, er en barbera fra Piemonte i Italia et godt valg, men sørg for at den har frisk syre og ungdommelig frukt.

 10661 Wittmann Grüner Silvaner Trocken 2007
Weingut Wittmann
Rheinhessen, Tyskland
126,20 kroner, basisutvalg
85 poeng
Moestue Grape Selections
Fint preg av epler og mineraler samt lime og gule moreller. Fin fylde og frukt. Frisk, lang avslutning.

44788 Costa di Bussia Barbera d’Alba 2006
Costa di Bussia, Piemonte, Italia
128,80 kroner, basisutvalg
86 poeng
Danvik vin as
Mye bedre enn forrige årgang. Moreller, mørke kirsebær og sjokolade. Fin frukt, litt rå, men bare herlig drikke akkurat nå.

KALKUN
Til en tradisjonelt tilberedt kalkun med stuffing, rosenkål og sjysaus passer en frisk hvitvin fra Nord-Spania eller Vinho Verde i Portugal laget på albarinho, loureiro eller andre druer fra området. Velger man rødvin – prøv en pinot noir fra New Zealand, USA eller Burgund.

 10667 Gorrondona Txakoli 2007
Doniene Gorrondona Bentalde
Bizkaiko Txakolina, Spania
141,90 kroner, basisutvalg
86 poeng
Bravino
Består av 81 prosent hondurrabi zuri, ni prosent mune mahatsa og syv prosent hondurrabi beltza pluss litt til av lokale druer. Ren, fin duft av eple, mineraler og sitrus. Frisk og tiltalende.

45380 Pavelot Savigny-Les-Beaune 2005
Jean Marc Pavelot
Burgund, Frankrike
225 kroner, basisutvalg
89 poeng
Moestue Grape Selections
Særegen og original vin i ny årgang. Dufter av tre med et fint røykt preg og innslag av flint og tørket frukt. Delikat kjølig frukt på smak med god syrestruktur og tørre tanniner. Imponerende vin.

LUTEFISK
Tilbehøret spiller en avgjørende rolle for vinvalget. Bacon, sennep og sirup krever mer sødme i vinen enn lutefisk naturell. Det «snille» tilbehøret ertestuing, brunost, lefse og hvit saus harmonerer med en delikat fruktighet. Generelt er en frisk hvitvin med god syrestruktur, sødmefull frukt og fylde det beste valget. En tysk riesling er det mest naturlige valget, helst med noe restsødme som hjelper å takle lutefiskens salt. En rik og fruktig riesling eller grüner veltliner fra Østerrike passer også, da vinene er veldig fruktdrevene og har spenstig syre. Skulle man falle for fristelsen å servere rødvin, er utvalget enda mer begrenset. Her er det viktig at vinen ikke har for mye tanniner. I tillegg er det en stor fordel at den har en fin og delikat fruktsødme. Unge, lette og ukompliserte rødviner fra Portugal er utvilsomt det beste valget. Disse vinene er ofte delikate og fruktdrevne, laget på portugisiske druer.

 46487 Bründlmayer Grüner Veltliner Kamptaler Terrassen 2007
Weingut Bründlmayer
Kamptal, Østerrike
139 kroner, basisutvalg
84 poeng
Podium
Grønne epler og tropisk frukt på duft. Fruktig med frisk syre og fylde på smak.

57423 Cume 2005
Alves de Sousa
Douro, Portugal
99,90 kroner, basisutvalg
83 poeng
Sommelier
Krydret duft med hint av tørket frukt og modne røde bær. Enkel og fruktig med søtladen frukt. God lengde og frisk avslutning.

TORSK
Vinen må harmonere, ikke overdøve, som er faren her. En frisk chardonnay fra Burgund kan med fordel serveres med en temperatur på i overkant av ti grader. Da får man med seg alle smaksnyansene. Ønsker man rødvin, må man først og fremst passe på tanninene – det lekre fiskekjøttets verste fiende. En ung og lekker beaujolais eller en lett, fruktig og ukomplisert vin fra Sør-Frankrike som serveres noe avkjølt er det beste valget.

 33163 Matrot Meursault 2002
Domaine Joseph Matrot
Burgund, Frankrike
299,90 kroner, basisutvalg
92 poeng
Moestue Grape Selections
Noe lukket på duft med innslag av mineraler, toast, sitrus og eik. Tørr, konsentrert og kompleks på smak med delikat og spenstig syrestruktur. Lang avslutning med stram finish.

31930 Domaine Robert Vic Cuvée Sélection 2007
Domaine Robert Vic
Oc, Frankrike
89 kroner, basisutvalg
83 poeng
Wine Tailor
År ut og år inn et av de beste billigkjøpene i Norge. God stofflighet, fin frukt med vekt på solbær og bjørnebær. Passe fyldig, fin friskhet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.