Torsdag gjentok John Fredriksens-dominerte Seadrill øvelsen som selskapet testet ut i mai, og bytter 55 millioner dollar i gjeld mot aksjer.

Analysesjef Chr. Frederik Lunde i Carnegie har ingen problemer med å forstå hvorfor Fredriksen & Co velger en slik løsning. Han er overrasket over at Seadrill-aksjen har utviklet seg sterkt den siste tiden.

- Det er naturlig at selskapet ønsker å konvertere gjeld til aksjen fordi kursen er såpass god for dem, sier Lunde til Dagens Næringsliv.

At Fredriksen finner det mer attraktiv å la seg vanne ut enn å betale gjeld med kontanter, er imidlertid nok et argument for ikke å kjøpe Seadrill-aksjen, mener han.

Les mer: Obligasjonsavtale i boks og  Bytteavtale senker Seadrill

For de aktuelle gjeldseierne betyr transaksjonen at de mottar 29 millioner dollar i aksjer, mens gjelden på 50 millioner dollar ble handlet til 25 millioner dollar i obligasjonsmarkedet onsdag.

- De får en premie på 14 prosent ved å veksle gjeld til aksjer, sier Lunde.

Som i mai-transaksjonen er størrelsen på konvertering som en dråpe i havet å regne. Seadrill har omlag 2,7 milliarder dollar i usikret gjeld, og dersom Fredriksen har til hensikt å komme seg igjennom bunken i samme tempo ville det ta en evighet.

Ved å inngå en avtale med en liten gruppe gjeldseiere kan imidlertid Seadrill fiske frem andre obligasjonseiere som ønsker å gjøre tilsvarende avtaler, påpeker analysesjefen.

Et annet element, siden gjeldsinvestorene stort sett er anonyme, er at man ikke vet hvem som har vært med siden gjelden ble utstedt og hvem som har kjøpt gjelden fra andre med rabatt, og som spekulerer i å få ut høyere verdier. Det er dermed vanskelig å få til én løsning som passer alle, påpeker Carnegie-toppen.

- Et hedgefond som kjøpte gjeld til 30 prosent av pålydende har sikkert ikke noe problem med aksjeoppgjør, mens et rent kredittfond som kjøpte alt til pålydende gjerne ikke har mandat til å eie aksjer, sier Lunde.

Carnegie-analytikeren har en salgsanbefaling på Seadrill med kursmål 17 kroner. At selskapet velger å utstede aksjer fremfor å betale kontant betyr at Seadrill finner aksjen godt priset, mener han.  Men som om man som investor bør holde seg unna, er det likevel en riktig handling av selskapet, påpeker Lunde.

Han viser til at Seadrills egenkapital er null verdt på dagens ratenivåer, men at det ikke er mer enn to år siden markedet kokte.

- Alt handler om å kjøpe seg tid uten å miste kontroll på selskapet og desimere aksjærene, for å være med på den neste oppturen, sier Lunde.

Hovedutfordringen er at det er levert altfor mange rigger de siste ti årene, samtidig som etterspørselen har tørket inn. Selv om mange er ganske trygg på at etterspørselen og oljemarekdet kommer til å bedre seg, er det ingen som tror det vil skje i år eller neste år, ifølge analytikeren.

- Fredriksen og Seadrill gjør alt rett i den situasjonen de er er. Men det er ikke det samme som å si at det er merverdi i aksjen, sier Lunde.

Han tror imidlertid Seadrill vil klare å ri av stormen, og trekker paralleller til Fredriksens tankrederi Frontline, som kom igjennom en nedtur som varte flere år.

Men, i tillegg til kapasitetsvekst og dårlig etterspørsel, har Seadrill altfor mye gjeld, mener Lunde. Totalt har Seadrill rundt åtte milliarder dollar i netto rentebærende gjeld, og driver med det som kan være verdens mest kompliserte gjeldsforhandlinger nå.

Lunde mener det bare er å holde seg unna inntil man er sikker på at pilene igjen peker oppover.

- Det er ikke sikkert man skal inn i det hele tatt, sier analysesjefen.

Analytiker Stian Malterudbakken i Arctic Securities registrerer at Seadrill gjentar byttehandelen de gjorde i mai.

I en oppdatering torsdag viser han til at transaksjonen representerer en "fair value" på omlag 0,56 dollar sammenlignet med nåværende indikerte pris på 0,51 dollar, gitt en aksjekurs på 3,75 dollar

"Vi mener dette er nok en liten brikke i puslespillet for Seadrill, men også bittelitt positivt for selskapet ettersom de reduserer gjelden uten å bruke sin egen likviditet", skriver Arctic-analytikeren i oppdateringen.

Seadrill faller hardt på Oslo Børs torsdag der aksjen er ned 7,4 prosent til 29,2 kroner. Til tross for dette er aksjen opp over 13 prosent den siste uken.

Aksjonærene har sett over 70 prosent av verdiene forvitre det siste året.

Følg markedet på DN Investor

Les også: Helge Lund inn i Schlumberger-styret

Soros investerer tungt i tro på økonomisk trøbbel

- Behov for mye ny olje og gass i årene fremover

SAS: – Vi mekler fortsatt  

Se DNtv:
Kan man komme i form på en elsykkel? Episode 1: Formsjekk
Episode 1: Formsjekk. DN skal følge Kim Finseth (31) gjennom ett år med trening på elsykkel. Målet er Birkebeinerrittet 2017.
03:32
Publisert:

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.