Borr Drilling, riggsatsingen til forretningsmannen Tor Olav Trøim, fikk et tap etter skatt på 58,1 millioner dollar i første kvartal, ifølge resultatrapporten som ble lagt frem mandag morgen. Det tilsvarer 486 millioner kroner i minus.

Det betyr altså nok et kvartal med tap for Borr, etter minus 59 millioner dollar i fjerde kvartal. I første kvartal 2020 tapte selskapet 87 millioner dollar.

Som de fleste selskapene i offshore oljeboring har Borr slitt med et trått marked for tjenestene sine i flere år. Trøim dro i gang selskapet i 2016 som et veddemål på en solid opptur etter en historisk oljepriskollaps, ved å kjøpe rigger på billigsalg som skulle gi god avkastning når etterspørselen kom tilbake. Men det gikk mye tregere enn de fleste eksperter hadde ventet, og koronapandemien gjorde bare situasjonen verre.

– Optimistiske

Borr ser imidlertid tegn til bedring i markedet for sine såkalt oppjekkbare rigger, som borer i relativt grunt farvann.

– Vi er optimistiske når det gjelder mulighetene i markedet fremover, og forventer at flere av riggene våre som for øyeblikket ligger i varmt opplag, vil komme tilbake i drift på høyere rater, sier Borr-sjef Patrick Schorn i rapporten mandag.

Borr hadde 13 rigger i drift ved slutten av første kvartal, fem mer enn på det verste i fjor, sier Schorn. Selskapet har også ti rigger i opplag, og fem under bygging. Borr har i år undertegnet nye kontrakter og fått opsjoner som vil kunne gi 162 millioner dollar i inntekter, og intensjonsavtaler har et potensial på ytterligere 296 millioner dollar, skriver selskapet.

Til tross for et vanskelig marked har Borr lykkes med å få med kreditorene på å utsette gjelden i flere omganger, gjennom å få med investorene på å spytte inn ny egenkapital. I januar hentet Borr inn 46 millioner dollar i sin tredje emisjon på ni måneder.

I siste runde dukket milliardær Christen Sveaas opp på eiersiden med en investering på omtrent 100 millioner kroner. Den ga svært god avkastning de første ukene: på en knapp måned steg aksjen med 75 prosent fra emisjonskursen på 7,17 kroner. Men den siste tiden har Borr-aksjen falt kraftig, og sluttet fredag på 7,56 kroner, altså nesten tilbake til emisjonskursen.

Problemer – og bedring – i Mexico

I tillegg til gjelden har Borr slitt med å få betalt for virksomheten i Mexico. I første kvartal inntraff også en endring i ratene riggene mottar i landet når de står i stand by, som førte til en nedgang i 9,2 millioner dollar i inntektene, skriver selskapet. Samtidig sier Borr at det har mottatt 15 millioner dollar fra sine joint venture-satsinger i Mexico i kvartalet, hvilket er en «betydelig forbedring» i forhold til tidligere kvartaler.

I årsrapporten som kom for en måned siden, fremhevet selskapet en rekke med risikofaktorer, blant at det kan bli nødt til å hente ny finansiering i månedene og årene som kommer, selv om de store låneforfallene er skjøvet ut til 2023. Borr har gjort det klart de siste månedene at ledelsen fortsetter å vurdere nye grep for å bedre pengesituasjonen, og at det også kan komme til å selge noen av riggene sine, og gjentar budskapet i mandagens rapport.

(I en tidligere versjon av denne saken sto det at Borr tapte 47 millioner dollar i fjerde kvartal. Det tallet er revidert til 59 millioner dollar i mandagens rapport.)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.