Fredag morgen leverer riggselskapet Borr Drilling resultater for fjerde kvartal.

Selskapet fikk et underskudd før skatt på 65 millioner dollar i kvartalet (610 millioner kroner). På forhånd var det ventet et resultat før skatt på minus 26 millioner dollar, ifølge estimater innhentet av Bloomberg.

Driftsresultatet endte på minus 30 millioner dollar, mot ventet minus seks millioner dollar.

For året 2019 var underskuddet på 297 millioner dollar (2,8 milliarder kroner).

Fredag falt Borr Drilling-aksjen drøyt 19 prosent. I løpet av dagen har børsverdien til Borr falt over 400 millioner kroner. Hittil i år er markedsverdien barbert med over seks milliarder kroner.

Vurderer salg av rigger

Borr Drilling ble etablert av forretningsmannen Tor Olav Trøim i 2016. I dag er han viseformann og en av de største eierne.

Siden selskapet gikk på børs i 2017 har aksjekursen falt 84 prosent.

Nå vurderer Borr å kvitte seg med både moderne og gamle rigger.

«Selskapet er også av oppfatning at verdien på flåten er langt over hva som er priset inn i aksjekursen, og vurderer derfor strategiske salg av et begrenset antall moderne rigger og opportunistiske salg av eldre rigger», skriver Borr Drilling.

Selskapet har totalt 35 rigger, ifølge egne hjemmesider.

De siste to årene har selskapet netto tap på 499 millioner dollar.

Selskapet skriver at hovedfokuset for 2020 vil være å forbedre kontantstrømmen og styrke balansen. Det skal føres en tøffere strategi for aktivering av rigger og holdes strammere kontroll på både driftskostnader og arbeidskapital, opplyses det.

Store tap investeringer i andre riggselskap

I kvartalsrapporten fremkommer det at selskapet ved utgangen av 2019 hadde urealiserte tap på 64,3 millioner dollar på forwardkontrakter for aksjer i Valaris, tidligere Ensco Rowan.

I fjerde kvartal solgte Borr Drilling sine investeringer i den sikrede gjelden til det kriserammede meksikanske riggselskapet Oro Negro med en positiv likviditetseffekt på 27 millioner dollar. Det totale realiserte tapet i selskapet var på 15,4 millioner dollar, hvorav 3,4 millioner dollar ble bokført i fjerde kvartal.

Venter fortsatt vekst

Inntektene til Borr Drilling endte på 92 millioner dollar i fjerde kvartal 2019, opp fra 54 millioner dollar i samme periode året før.

– Trenden med økt utnyttelse og høyere dagrater for oppjekkbare rigger som vi så i de første ni månedene i 2019, fortsatte i fjerde kvartal, sier styreleder Paal Kibsgaard i en melding.

Han peker på at det har vært svingninger i de globale olje- og aksjemarkedene så langt i år, men at veksten for rigger i grunt vann er ventet å fortsette i 2020.

– Dette er drevet av kunder om har attraktive områder i grunt vann og styrer ressursbasene sine med et langsiktig syn. Basert på pågående anbudsaktivitet og kunderelasjoner er det behov for mer enn ytterligere 40 rigger i 2020 for å adressere den planlagte aktiviteten, sier Kibsgaard.

Det vil trolig gi økt utnyttelse og høyere rater for moderne rigger i årene fremover, mener han.

Vil ut av Avida

Tor Olav Trøim var i mange år John Fredriksens nærmeste medarbeider og fulgte opp investeringene i Fredriksen-systemet. I 2014 brøt de to samarbeidet og gikk hver til sitt. Trøim har bygget opp sitt private Magni Partners og etablert børsnoterte Borr Drilling og tørrbulkrederiet 2020 Bulkers.

Han er også blant de største aksjonærene i LNG-rederiet Golar LNG hvor han også er styreleder. Trøim har tidligere vært en stor aksjonær i Storebrand og Yara. I Yara eier han nå bare to aksjer, samtidig som han er i ferd med å selge sin posisjon i den svenske forbrukslånsbanken Avida.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.