(Rettelse: I en tidligere versjon av denne saken var Sveaas' gevinst beregnet til over 700 millioner kroner. Dette regnestykket tok ikke hensyn til en aksjespleis i Borr i desember 2021, som førte til at antall aksjer ble delt på to.)

Det kan ikke beskrives som annet enn en gullkantet investering: Siden Christen Sveaas overraskende dukket opp som aksjonær i Tor Olav Trøims riggselskap Borr Drilling for to år siden, er aksjen firedoblet i verdi.

Milliardærens investeringsselskap Kistefos satset drøye 100 millioner kroner i det som da var atter en kapitalinnhenting for et presset Borr, som slet med gjeld og var helt avhengig av å hente penger igjen for å få med kreditorene videre. Nå sitter Kistefos med en solid papirgevinst på over 300 millioner kroner.

Spørsmålet er når Sveaas, som har beskrevet Borr som en «finansiell investering,» har tenkt å ta gevinst.

Fredag kom muligens et svar: Kistefos har solgt 15.000 aksjer, altså en brøkdel av beholdningen på over 14 millioner aksjer. Det som er interessant, er hvor mye investoren står igjen med: Salget tar ham under fem-prosentgrensen, fra 5,14 til 4,99 prosent. I praksis betyr det at Kistefos ikke trenger å sende noen flaggemeldinger for noen fremtidige nedsalg dersom ikke beholdningen økes igjen.

Kistefos-sjef Bengt A. Rem har ingen kommentar utover det som fremgår av flaggemeldingen, sier han i en epost mandag.

Å gjennomføre en liten transaksjon som tar en like over eller like under disse grensene, som går ved fem, ti, 15 prosent og flere viktige terskler videre oppover, er en hyppig benyttet metode for investorer, som dermed kan utføre de største handlene i en nedsalgs- eller oppkjøpsprosess uten å måtte publisere informasjonen for offentligheten.

En rekke emisjoner

Det vakte oppsikt da Sveaas flagget at han hadde tatt omtrent en fjerdedel av hele emisjonen Borr utførte 22. januar 2021.

Bakteppet var en svært anstrengt situasjon for riggselskapet, som Trøim grunnla i 2016, omtrent på det verste av krisen i oljeservicesektoren som fulgte av oljeprisfallet som begynte et par år tidligere. Trøim og medinvestorene i Borr støvsugde markedet for billige såkalt oppjekkbare rigger, og planen var å treffe oppgangen som måtte komme med en moderne og attraktiv flåte når oljeselskapene fant ut at det var på tide å bore igjen.

Men oppturen tok mye lengre tid enn mange hadde ventet. Og da pandemien kom i 2020, ble situasjonen brått enda verre. Med en gjeld på omtrent 20 milliarder kroner var Borr nødt til å hente penger ved å selge nye aksjer i flere omganger for å få pusterom fra kreditorene. Emisjonen som gjorde at Sveaas fikk en andel av selskapet som var nesten like stor som Trøims, var heller ikke den siste.

Men nå ser alt lysere ut for Borr. Energikrisen som ulmet høsten 2021 og ble forsterket med krigen i Ukraina i fjor har rettet investorenes oppmerksomhet mot energisikkerhet og underinvesteringer i olje og gass. Borr er langt fra det eneste selskapet i sektoren som har nytt godt av det. Sveaas satset også på offshorerederiet Siem Offshore i fjor, og der har han mer enn doblet pengene, med en posisjon som nå er verd nesten 1,3 milliarder kroner.

I fjor gjennomførte selskapet nok en emisjon, men som ledd i en enda mer omfattende restrukturering av gjelden, med forfall som nå ligger flere år frem i tid og færre kreditorer. Kun detaljer gjenstår med obligasjonslånet for at denne skal være fullstendig.

Trøim selv har i noen offentlige opptredener, som Paretos energikonferanse i september, beskrevet årene etter oljeprisfallet som svært tøffe. Investoren, som tidligere var milliardær John Fredriksens høyre hånd, har nå bygget seg opp igjen, og har ifølge Holdings børsverdier for omtrent 2,7 milliarder kroner. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.