Det norske Singapore-baserte offshoreselskapet Frigstad Offshore er i gang med å hente inn pristilbud fra asiatiske skipsverft for bygging av en halvt nedsenkbar rigg for tøft klima.

Til tross for det beinharde riggmarkedet, der en rekke store aktører som blant annet Tor Olav Trøims Borr Drilling står klare for å forsyne oljeselskapene med rigger, har Frigstad Offshore-sjef Dag Frigstad god tro på markedet fremover.

– Vi tror dette er det rette tidspunktet å bestille rigg på. Strategien er å bestille en rigg på et tidspunkt hvor leverandørene er sultne på å få nye prosjekter og hvor man kan få en attraktiv prising på dette. En levering av riggen som ligger tre til fire år frem i et marked som vi tror vil være mye bedre enn det som er nå, sier Frigstad til DN.

Må finne finansiering

Han fremhever at det er en rigg med høy spesifikasjon, altså svært velutstyrt, som selskapet vil bygge.

Selskapet jobber med å få finansiering til prosjektet, men Frigstad vil ikke kommentere hvor langt man har kommet i å finne penger til riggen.

Selskapet har bygget tre dypvannsrigger tidligere. Den første i 2006. Den ble finansiert ved å hente kapital fra investeringsbanker i Oslo. De to andre ble bestilt i 2012 og ble finansiert privat sammen med et kinesisk leasingselskap.

– Vi vurderer begge modeller på et nytt prosjekt. Både privat struktur og sammen med andre investorer. For å hente i markedet er du avhengig av rett timing. Det åpner og lukker seg veldig fort, sier Frigstad.

– Veldig god interesse

Han tror den nye riggen med navnet Frigstad D90 AWD vil være attraktiv for oljeselskapene på grunn av riggens høye spesifikasjon.

– Vi har veldig stor tro på markedet for halvt nedsenkbare rigger med høy spesifikasjon som gir oljeselskapene fleksibilitet til å kunne operere rigger på lange kontrakter og som kan dekke alle behovene de har både i mildere områder, men også i områder med krevende værforhold og mye strøm, sier Frigstad.

Den første av de to riggene selskapet bestilte i 2012 ble levert tidlig i 2017 og den andre er snart klar for levering.

– Det var veldig god interesse for riggene da vi var ute og snakket med oljeselskapene til tross for et krevende marked, sier han.

Den nye riggens borepakke har dobbel boretårn med full kapasitet i begge tårn. Løftekapasiteten på borepakken er på 1500 tonn i hvert tårn, og er ifølge Frigstad noe av det kraftigste som er bygd.

Kjøper rigger og henter penger

Riggmarkedet har vært veldig krevende etter oljenedturen.

Oljeselskapene har boret mindre og det har vært færre oppdrag for riggselskapene, der en del av dem har måttet legge flere rigger i opplag.

Et eksempel er Fred. Olsen Energy, som har lagt flere av sine rigger i smart opplag. Men flere selskaper har begynt posisjonere seg for et oppsving i riggmarkedet igjen. Blant annet har Tor Olav Trøims riggselskap Borr Drilling, som ble startet i 2016, kjøpt 24 jackup-rigger siden desember i fjor.

For et par uker siden hentet også det John Fredriksen-kontrollerte Northern Drilling inn to milliarder kroner for å styrke riggflåten og for å bidra med «generelle selskapsformål». Northern Drilling har i dag en halvt nedsenkbar rigg og en opsjon på en til. (Vilkår)

Her lurer DNs reporter Hotels.com prisene
Det er stor forskjell på nettprisene du blir tilbudt om leverandøren ser at du er en kunde i Norge eller om leverandøren tror du befinner deg i utlandet.
01:19
Publisert: