Dolphin Drilling, tidligere Fred. Olsen Energy, har lenge vært hardt presset. Så hardt presset at selskapet mandag kveld sa at det ville så seg selv konkurs med mindre kreditorene gikk med på en avtale om restrukturering innen tirsdag klokken 14:00.

Da klokken slo 14:00 sendte Dolphin ut en melding om at kreditorene ba om utsettelse for å vurdere avtalen. Långiverne fikk 20 timer på seg.

Onsdag, en halv time før fristen, begjærer Dolphin Drilling seg konkurs.

«Dessverre har ikke kreditorene i Dolphin Drilling klart å bli enige om vilkårene for en samtykkende restrukturering, og de sikrede långiverne krever at all utestående sikret gjeld utbetales», skriver selskapet.

Konkursbegjæringen sendes inn i dag, onsdag 26. juni. I begjæringen oppgir selskapet at det hare en samlet gjeld på over 8,97 milliarder kroner, mens det er verdier i selskapet for mellom 8,5 og 17 millioner kroner. Konkursen blir dermed en av Norgeshistoriens største.

Tøffe år

Dolphin Drilling, som ble bygget opp av Fred. Olsen og familien under navnet Fred. Olsen Energy, har kjempet lenge for å få de ulike långiverne og aksjonærene med på en felles løsning.

Pengene har rent ut av den gamle riggstorheten siden oljekrisen i 2014. I fjor tapte selskapet over 500 millioner dollar før skatt. I april fikk de største långiverne nok, og overtok i praksis selskapet. Långiverne i Dolphins to milliarder dollar lån, som inkluderte Danske Bank, DNB, SEB og Swedbank – samt fond styrt av selskapet Strategic Value Partners – hadde pantesikkerhet for sine krav. De ønsket å selge den moderne ultravannsboreskipet «Bolette Dolphin».

Den gang satt aksjonærene igjen med to ting:

  • Verftet Harland Wolff i Belfast, der Titanic ble bygget.
  • Og en liten andel, 1,5 prosent, i restene av Fred. Olsen Energy mellomdypvannsrigger, en andel som aksjonærene kunne velge å selge videre for to millioner dollar.

Nå er det over for Dolphin Drilling, og eiendelene og gjelden skal fordeles på långivere og eiere.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.