Det er over for Dolphin Drilling, riggselskapet som ble bygget opp av Fred. Olsen og familien under navnet Fred. Olsen Energy.

Etter å ha kjempet lenge for å få de ulike långiverne og aksjonærene med på en felles løsning, har de viktigste långiverne nå fått nok. Ifølge en melding sent fredag ettermiddag, siste dag før påsken, overtar långiverne i praksis selskapet.

– Så langt tar vi meldingen til etterretning, Vi har ingen ytterligere kommentarer nå, sier finansdirektør Richard Aa i Fred. Olsen & Co. til DN lørdag.

Får Titanic-verftet

Tilbake til eierne av selskapet er det bare smuler. Eller det vil si, de får mye historie:

  • Aksjonærene blir nemlig sittende igjen med Harland Wolff-verftet i Belfast, der Titanic ble bygget.
  • Og de får en bitte liten andel, 1,5 prosent, i restene av Fred. Olsen Energy mellomdypvannsrigger, en andel som aksjonærene kan velge å selge videre for to millioner dollar.

Det nordirske verftet Harland Wolff-verftet er selv i dyp krise, og det har vært rapportert i lokale medier at det har vært gjort forsøk på å selge verftet, muligens til eiendomsutvikling.

– Den finansielle situasjonen ved Harland Wolff-verftet er utfordrende, og virksomheten kan bli solgt eller gå i konkursprosess. Styret regner ikke med at noen av disse alternativene vil gi nevneverdige verdier til aksjonærene, heter det i meldingen fredag.

– Styret kan derfor komme til å foreslå at selskapet likvideres etter denne prosessen, tilføyer selskapet.

Taper stort

Fred. Olsen og hans familie er den største taperen gjennom sitt kontrollerte investeringsselskap Bonheur, som er største eier i Dolphin Drilling med litt over halvparten av aksjene.

Bonheur er også den kontrollerende eieren i NHST Media Group, som eier Dagens Næringsliv.

Aksjen har vært et mareritt for aksjonærene, og kursen har stupt på Oslo Børs.

Fredag litt før meldingen om at långiverne har fått nok var selskapets egenkapital verdsatt til om lag 90 millioner kroner.

Skal selge rigg

Det er långiverne i Dolphin Drillings to milliarder dollar lån som nå tar affære. Disse långiverne, som inkluderer Danske Bank, DNB, SEB og Swedbank – samt fond styrt av selskapet Strategic Value Partners, har pantesikkerhet for sine krav, og overtar nå selskapet:

  • Først vil långiverne selge den eneste egentlig verdifulle eiendelen som er igjen i selskapet, det ganske moderne ultradypvannsboreskipet «Bolette Dolphin». Meglerhusene Pareto Offshore og ABG Sundal Collier skal stå for salget – og pengene skal gå til långiverne.
  • De eldre mellomdypvannsriggene som er igjen av flåten, som i hovedsak ligger i opplag, overføres et nytt selskap, som deretter overtar all annen sikret gjeld i dagens Dolphin Drilling. Alle sikrede långivere får utstedt aksjer i dette selskapet som oppgjør for sine lån, med unntak av 30 millioner dollar som opprettholdes i lån.
  • Dette nye selskapet vil også utstede aksjer slik at dagens aksjonærer i Dolphin Drilling får 1,5 prosent eierandel. Og disse kan selges videre til SVP for to millioner dollar.
  • De pantsikrede långiverne gir også det nye selskapet 45 millioner dollar i en ny lånefasilitet.

– Refinansieringen vil dermed gi selskapets mellomdypvannsvirksomhet en stabil plattform for å støtte dens fremtidige utvikling, heter det i meldingen.

Forslaget som nå er presentert må godkjennes av andre långivere med sikkerhet i selskapet, samt generalforsamlingen, begge med minst to tredjedels flertall, og er nå til vurdering hos de viktigste av disse.

De pantsikrede långiverne bak denne løsningen kommer med en klar advarsel til aksjonærene og de andre långiverne:

– Långiverne har informert selskapet om at de vil ta steg for å gjennomføre denne løsningen med eller uten samtykke fra andre, gjennom en solvent likvidering eller gjennom en konkurs.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.