Det kriserammede riggselskapet Fred. Olsen Energy melder tirsdag kveld at en potensiell kjøper av «Bolette Dolphin», den eneste moderne riggen i selskapets flåte, har trukket seg. Ifølge meldingen skyldes det at prisen på olje og aksjer har falt markant, i tillegg til en usikkerhet rundt restrukturerings- og salgsprosessen til riggselskapet.

Fred. Olsen Energy skriver derfor at redningsforslaget som ble lagt frem 22. november i år ikke er levedyktig. Selskapet meldte da at det var i ferd med å forhandle frem en bindende avtale for salg av «Bolette Dolphin» til en navngitt kjøper for 340 millioner dollar.

Nye alternativer

Salget av «Bolette Dolphin» er en sentral del av selskapets egen redningsplan, og vil gi penger – særlig til de pantsikrede långiverne. Nå må det vurdere andre alternativer i diaolog med selskapets viktigste nøkkelaktører, heter det i meldingen.

Dersom Fred. Olsen Energy ikke kommer frem til en løsning, må det søke konkurs, fastslo selskapet sist uke.

Oljenedturen, mindre oljeleting og rigger i opplag sendte det norske riggselskapet inn i sin største krise noensinne, og selskapet har i månedsvis kjempet med de ulike kreditorene og eierne om å redde selskapet.

Fred. Olsen Energy gikk for et par uker siden ut med sitt forslag til løsning i en melding til Oslo Børs. Løsningen hadde hverken da eller nå tilstrekkelig støtte fra alle kreditorene.

Bort-barbert

Kjernen i selskapets egen plan er et salg av den moderne riggen, samt en løsning der det hentes inn mer enn én milliard kroner i ny kapital og flere hundre millioner kroner i nye lån. Løsningen vil innebære at dagens aksjonærers verdier blir nesten helt bort-barbert, og de långiverne som ikke har pantesikkerhet, vil også få en kraftig «haircut» på sine verdier. Det er de pantsikrede långiverne som vil få mest igjen av sine verdier.

Med dette forslaget ville dagens eiere, der Fred. Olsen og familiens investeringsselskap Bonheur er den aller største, sitte igjen med fattige én prosent av aksjene i det refinansierte selskapet. Det tilsvarer ifølge meldingen selskapet selv sendte ut for et par uker siden om lag 1,5 millioner dollar eller 12,6 millioner kroner.

Eierne i selskapets usikrede obligasjonslån, altså dem som ikke har pantesikkerhet for sine krav, vil ifølge forslaget sitte igjen med om lag 15 millioner dollar i verdier, i form av en eierandel på om lag ti prosent av aksjene i selskapet.

Ingen pantesikkerhet

Selskapet har i dag to lån: Et banklån på 12,2 milliarder kroner og et usikret obligasjonslån på 1,1 milliarder kroner. At et obligasjonslån er usikret betyr at eierne av lånet ikke har pantesikkerhet for sine krav.

Rederen og investoren Fred. Olsen og hans familie er gjennom børsnoterte Bonheur største eier i Fred. Olsen Energy med over halvparten av de utestående aksjene.

Bonheur kontrollerer også NHST Media Group, som eier Dagens Næringsliv.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

DNs kommentator Anita Hoemsnes: Slik lager du din egen fastrente
01:42
Publisert: