Det kriserammede riggselskapet Fred. Olsen Energy sliter med å få på plass en løsning på sine finansielle problemer. I en melding sent onsdag kveld, fremgår det imidlertid at selskapet er svært nær en løsning.

– Fred. Olsen Energy er i ferd med å forhandle frem en bindende avtale for salg av «Bolette Dolphin» til en navngitt kjøper for 340 millioner dollar.

Salget av riggen er en sentral del av redningsplanen, og vil gi penger – særlig til de pantsikrede långiverne.

Én igjen

Det er bare ett problem.

Et salg av riggen, den eneste moderne riggen i selskapets flåte, forutsetter at samtlige av de pantsikrede långiverne gir sin støtte. Og det er én långiver som ennå ikke er med på notene. Det reagerer de øvrige långiverne på, og tar nå saken i egne hender.

Ifølge meldingen vil nemlig en del av de pantsikrede långiverne torsdag gå til Oslo tingrett for å få en forføyning som tvinger den ene gjenværende gjenstridige långiveren å gi sitt samtykke til salg av riggen.

Kan måtte søke konkurs

– Utover dette, fortsetter Fred. Olsen Energy sitt arbeid for å få til en refinansiering på linje med sitt forslag, sammen med nøkkelaktørene. Med mindre man finner en løsning, vil selskapet måtte søke konkurs, fastslår selskapet i meldingen onsdag kveld.

Fred. Olsen Energy har lenge slitt med å få til en løsning, og gikk for et par uker siden ut med sitt forslag til løsning i en melding til Oslo Børs. Løsningen hadde hverken da eller nå tilstrekkelig støtte fra alle kreditorene. Det fremgår imidlertid i onsdagens melding at det har vært fremgang.

– Selv om en fortsatt diskuterer mindre justeringer i forslaget, har nøkkelprinsippene i forslaget fått støtte fra obligasjonseiere som har størstedelen av Fred. Olsen Energys obligasjonslån, og et flertall av aksjonærene har bekreftet at de ikke vil motsette seg forslag på en generalforsamling.

Bort-barbert

Kjernen i planen er et salg av den moderne riggen, samt en løsning der det hentes inn mer enn én milliard kroner i ny kapital og flere hundre millioner kroner i nye lån. Løsningen vil innebære at dagens aksjonærers verdier blir nesten helt bort-barbert, og de långiverne som ikke har pantesikkerhet, vil også få en kraftig «haircut» på sine verdier. Det er de pantsikrede långiverne som vil få mest igjen av sine verdier.

Går forslaget gjennom, vil dagens eiere, der Fred. Olsen og familiens investeringsselskap Bonheur er den aller største, sitte igjen med fattige én prosent av aksjene i det refinansierte selskapet. Det tilsvarer ifølge meldingen selskapet selv sendte ut for et par uker siden om lag 1,5 millioner dollar eller 12,6 millioner kroner.

Eierne i selskapets usikrede obligasjonslån, altså dem som ikke har pantesikkerhet for sine krav, vil ifølge forslaget sitte igjen med om lag 15 millioner dollar i verdier, i form av en eierandel på om lag ti prosent av aksjene i selskapet.

Går riggsalget gjennom, vil Fred. Olsen Energy sitte igjen med fire eldre, om enn moderniserte, rigger. Selskapet har i dag to lån: Et banklån på 12,2 milliarder kroner og et usikret obligasjonslån på 1,1 milliarder kroner. At et obligasjonslån er usikret betyr at eierne av lånet ikke har pantesikkerhet for sine krav.

Rederen og investoren Fred. Olsen og hans familie er gjennom børsnoterte Bonheur største eier i Fred. Olsen Energy med over halvparten av de utestående aksjene. Bonheur kontrollerer også NHST Media Group, som eier Dagens Næringsliv.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

DN-kommentator Terje Erikstad: -Det er ikke nok idioter der ute. Derfor vil kryptogalskapen ta slutt
Men den etterlater seg noe meget spennende.
01:49
Publisert: