I månedsvis har riggselskapet Fred. Olsen Energy kjempet med sine kreditorer og eiere for å redde selskapet fra å gå konkurs. Siden oljenedturen har aksjonærenes verdier nesten allerede blitt visket helt ut.
Nå risikerer de å sitte igjen med smuler av smulene.
Riggselskapet har ennå ikke klart å finne en løsning med sine långivere, og for to uker siden la selskapet ut et eget forslag til en løsning.
Mener det må friske penger til
Der vil aksjonærene sitte igjen med nærmeste ingenting, det må hentes inn over en milliard kroner i egenkapital og flere 100 millioner kroner i nye lån.
Investor Jens Ulltveit-Moe mener Fred. Olsen Energy er i en veldig vanskelig situasjon.
Den 76 år gamle næringslivslederen har selv vært igjennom en god del restruktureringer. Noen gikk bra, andre endte i konkurs.
Han lyktes blant annet i seismikkselskapet PGS tidlig på 2000-tallet, men satt igjen med skjegget i postkassen i konkursrammede Norske Skog da banker, obligasjonseiere og aksjonærer dro i hver sin ende for å sitte igjen med mest mulig av restene.
– Verdien av aktiva er betydelig lavere enn pålydende gjeld, sier Ulltveit-Moe om Fred. Olsen Energy.
– Så løsningen må være den klassiske. Du skriver ned gjelden til verdien av aktivaene, konverterer toppen til egenkapital og så må noen komme inn med litt friske penger, sier han.
Riggselskapet har falt 94 prosent på børs i år.
Tror Fred. Olsen stiller opp
– Det jeg tror vil skje er at Fred. Olsen kommer inn med friske penger på tampen, sier Ulltveit-Moe.
Forretningsmagnaten Fred. Olsen er gjennom børsnoterte Bonheur største eier i Fred. Olsen Energy med over halvparten av de utestående aksjene.
– De pengene du legger inn på tampen får du veldig mye igjen for, sier Ulltveit-Moe.
– Hvorfor det?
– Fordi ingen andre vil komme med penger og da kan du forhandle ganske godt med obligasjonseierne, sier han.
Bonheur og Olsen-familien har så langt vært særs ordknappe rundt hvorvidt de har planer om å bistå med mer kapital i riggselskapet. Det siste året har Bonheur derimot gjort flere investeringer innen fornybar energi, spesielt innen vindparker. Ved utgangen av tredje kvartal hadde Bonheur en kontantbeholdning på 7,56 milliarder kroner.
Bonheurs finansdirektør Richard Olav Aa ønsker ikke å kommentere saken.
Vil sitte igjen med én prosent
Forslaget som Fred. Olsen Energy har lagt frem innebærer at aksjonærene vil sitte igjen med rundt én prosent av det refinansierte selskapet, men også at långiverne, altså obligasjonseierne, får deres verdier barbert. Eierne av selskapets usikrede obligasjonslån vil sitte igjen med verdier for om lag 15 millioner dollar. Det er en eierandel på omtrent 10 prosent av aksjene i selskapet.
Dette vil selskapet gjøre:
- Selge det moderne boreskipet «Bolette Dolphin». Da sitter riggselskapet igjen med fire eldre, dog moderniserte, rigger.
- Hente inn 130–140 millioner dollar i friske penger.
- Hente inn rundt 90 millioner i et nytt lån.
Fred. Olsen Energy har i dag to lån. Et banklån på 12,2 milliarder kroner og et usikret obligasjonslån på 1,1 milliarder kroner. Banklånet ble inngått i 2014 og varer i seks år, mens obligasjonslånet forfaller i februar neste år. At et obligasjonslån er usikret betyr at eierne av lånet ikke har pantesikkerhet for sine krav. Det er i utgangspunktet godt nytt for selskapet ettersom obligasjonseierne da ikke har pant i skip eller rigger og kan tvinge frem salg av det.
– Typisk blakke
Ulltveit-Moe mener det helt klart må frisk kapital inn i Fred. Olsen Energy, men han tror ikke det kommer fra långiverne.
– I en restruktureringsprosess helt på tampen må det som regel penger inn for å drive selskapet videre. De pengene vil ikke obligasjonseierne gi. Egenkapitaleierne er typisk blakke og de som ellers vil komme inn med penger tjener sannsynligvis ikke godt nok til å gjøre det. Det skjedde i PGS. Det er logisk at det samme vil skje i Fred. Olsen Energy, sier han.
For ordens skyld er Fred. Olsen og familiens investeringsselskap Bonheur også største eier i NHST Media Group, som eier Dagens Næringsliv.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.