Oljenedturen, mindre oljeleting og rigger i opplag har sendt det norske riggselskapet Fred. Olsen Energy inn i sin største krise noensinne, og selskapet har i månedsvis kjempet med de ulike kreditorene og eierne om å redde selskapet.

I slutten av oktober varslet selskapet at det skroter to av sine rigger, samtidig som de «konstruktive samtalene» med kreditorene fortsatte.

Tirsdag varslet selskapet at det ennå ikke har fått på plass en løsning. I stedet la det frem sitt eget forslag til løsning.

Får 1 prosent

Går selskapets forslag gjennom, vil dagens eiere, der Fred. Olsen og familiens investeringsselskap Bonheur er den aller største, sitte igjen med fattige én prosent av aksjene i det refinansierte selskapet. Det tilsvarer ifølge meldingen selskapet selv sendte ut tirsdag ettermiddag om lag 1,5 millioner dollar eller 12,6 millioner kroner.

Selv om markedsaktørene på Oslo Børs sendte aksjen utfor om lag 25 prosent etter meldingen, betyr denne kursen at egenkapitalen i selskapet fortsatt prises til 107 millioner kroner, altså nesten fem ganger mer enn selskapets selv anslår er dagens aksjonærers gjenværende verdier.

Långivere barberes

Spørsmålet er imidlertid om det foreslåtte forslaget får støtte fra de andre som har økonomiske interesser i selskapet, nemlig långiverne.

Ifølge forslaget innebærer nemlig planen en betydelig barbering av deres verdier. Eierne i selskapets usikrede obligasjonslån, altså dem som ikke har pantesikkerhet for sine krav, vil ifølge forslaget sitte igjen med om lag 15 millioner dollar i verdier, i form av en eierandel på om lag ti prosent av aksjene i selskapet.

Fred. Olsen Energy poengterer i sin melding at redningsplanen kan bli endret etter hvert som samtalene med kreditorene fortsetter.

– Fred. Olsen Energy vil fortsette samtalene med nøkkel-interessehaverne med mål om å sikre den nødvendige støtten for gjennomføringen, og bemerker at forslaget er med forbehold om endringer etter disse samtalene, skriver selskapet.

Selger boreskip

Kriseplanen innebærer samtidig at den eneste ganske moderne enheten riggselskapet sitter med, boreskipet «Bolette Dolphin», selges unna, og selskapet deretter sitter igjen med fire eldre, om enn moderniserte, rigger. I tillegg skal det hentes inn 130–140 millioner dollar eller 1,1-1,2 milliarder kroner i frisk kapital. Det fremgår ikke om hovedeier Bonheur vil bidra med dette. I tillegg skal det hentes penger i et nytt lån, på rundt 90 millioner dollar, eller trekvart milliarder kroner.

Den gruppen som sitter igjen med mest av verdiene, er obligasjonseierne med pantesikkerhet, som får betalt rundt 580 millioner dollar, eller 4,9 milliarder kroner, for sine låneandeler.

– Ikke gisp om oksygen

Etter å ha tapt nesten tre milliarder kroner i årets tre første kvartaler, avviste toppsjef Ivar Brandvold i slutten av oktober at selskapet sto på konkursens rand.

– Nei, dette er ikke et gisp etter oksygen, svarte toppsjefen på spørsmål fra salen da Brandvold la frem selskapets kvartalsrapport.

Tirsdag ettermiddag ville ikke rigg-toppsjefen gi særlige kommentarer.

– Dette er noe vi har jobbet med kontinuerlig og nå har vi oppdatert markedet med det vi mener er den beste og mest komplette løsningen vi kan fremme i dag. Bakgrunnen er den vanskelige situasjonen vi er i.

– Hvordan tror dere aksjonærer og finansielle kreditorer stiller seg til forslaget?

– Det vil være spekulasjoner. Vi fortsetter nå diskusjonene med stakeholderne for å sikre nødvendig støtte, og forslaget kan også endres i forbindelse med de diskusjonene.

– Hvordan stiller deres største eier Bonheur seg til forslaget?

– Det ønsker jeg ikke kommentere.

– Er dere på overtid?

– Vi har fått varianter av det spørsmålet tidligere. Svaret er at disse prosessene tar tid.

Riggselskapet jobber nå videre sammen med sin finansielle rådgiver, meglerhuset ABG Sundal Collier, for å få alle med på en løsning.

Fred. Olsen og familiens investeringsselskap Bonheur er største eier i både Fred. Olsen Energy og i NHST Media Group, som eier Dagens Næringsliv.

«Vi ønsker ikke å kommentere dette på det nåværende tidspunkt», skriver finansdirektør Richard Olav Aa i Fred. Olsen & Co. i en tekstmelding til DN tirsdag kveld.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

DNs kommentator om mellomvalget i USA: –Dette er det eneste sikre vi kan si om resultatet i natt
Kjetil Wiedswang forklarer hvorfor man må over 50 år tilbake for å finne tilsvarende.
01:20
Publisert: