John Fredriksen går av som styreleder i rigg-giganten Seadrill, ifølge en melding torsdag morgen.
– Mens jeg nå har bestemt meg for å bruke mindre tid på styreverv, vil mitt nære engasjement og sterke støtte til Seadrill forbli uendret, fastslår Fredriksen i en kommentar i meldingen.
Fredriksen bygget opp Seadrill gjennom en serie oppkjøp, og var med på oppturen i riggmarkedet, før nedturen kom med oljekrisen. Selskapet ble refinansiert som en del av en Chapter 11-konkursprosess i USA sommeren 2018.
Den London-baserte rederen og mangemilliardæren Fredriksen konstaterer at han har vært aktivt involvert i riggselskapet helt siden starten for fjorten år siden, og han gir seg ikke helt.
– Jeg vil fortsette å presse på for optimalisering av virksomheten, strategisk tiltak som de nylige joint ventures med Sonangol og GDI, og konsolidering i sektoren, sier Fredriksen.
Ovenfor DN sier Fredriksen at han forsatt vil bruke tid på å følge opp selskapet.
– Men det er en forskjell på å drive med styrearbeid, og å arbeide med forretningsutvikling og bistå i strategiske prosesser fra eiersiden.
«En ære»
John Fredriksen er gjennom selskapet Hemen Holding største aksjonær i Seadrill. John Fredriksen er også styreformann i tankrederiet Frontline og styremedlem i bulkrederiet Golden Ocean Group.
Fredriksen erstattes av Glen Ole Rødland som styreleder i Seadrill, og det skjer med umiddelbar virkning.
– Det er en ære å få slutte seg til Seadrill, sier han i meldingen.
Glen Ole Rødland har fartstid i blant annet meglerhuset First Securities og i investor Øystein Stray Spetalens (52) investeringsselskap Tycoon Industries. Han er nå styreleder i Prosafe og AqualisBraemar. Fredriksen skal selv ha vært aktiv i å velge ut sin etterfølger.
Også Fredriksens nære rådgiver Harald Thorstein går ut av Seadrill-styret. Thorstein er på vei ut av Seatankers – og slutter der i mai, ifølge shippingavisen TradeWinds.
Gunnar Winther Eliassen i Seatankers går nå inn i Seadrill-styret.
«Ny restrukturering»
Carnegie-analytiker Frederik Lunde mener det ikke er noen tvil om at Seadrill må inn i en ny restruktureringsrunde.
– En restrukturering vil innebære lange og tøffe forhandlinger med mange motparter. Fredriksen har tradisjonelt vært støttende i selskapene han har vært inne i, men det er balansegang mellom å være støttende og for en god investering og å kaste penger inn i et sort hull.
– Aksjen faller tungt torsdag. Er det bare som følge av resultatet eller kan Fredriksens avgang ha noe med saken å gjøre?
– Det er kombinasjonen av de store nedskrivningene og Fredriksens avgang. Egenkapitalen prises til en milliard kroner og har 5.5mrd dollar i gjeld, det sier vel det meste.
Vil trekke seg tilbake
– Det vil være fint å endelig overføre mer ansvar og enda mer av eierskapet til andre. Jeg ser etter folk som kan ta over, sa Fredriksen.
– Det må være folk som er smartere enn meg, som tenker langsiktig og som kan ta dette lengre.
I det samme intervjuet fortalte han at han ikke ønsket at døtrene Cecilie og Kathrine Fredriksen skulle leve med den hverdagen han har hatt.
Fredriksen fortalte at han var på jakt etter investorer, men tror han kommer til å forbli den største aksjonæren i selskapene, selv om han overlater kontrollen til noen andre.
Tungt fall
Samtidig som Seadrill offentliggjorde endringen i styret, la de frem resultater for tredje kvartal. Seadrill fikk en justert ebitda på 85 millioner dollar i tredje kvartal 2019, mot 69 millioner dollar kvartalet før, ifølge selskapets kvartalsrapport torsdag.
Seadrill forventet i andrekvartalsrapporten en justert ebitda på 70–75 millioner dollar i tredje kvartal 2019.
Samlede driftsinntekter ble 367 millioner dollar, mot 321 millioner dollar året før. Driftsresultatet endte på minus 58 millioner dollar. Nettotapet for selskapet ble på 521 millioner dollar. Dette tilsvarer et tap på cirka 4,8 milliarder kroner etter dagens kurs.
Det John Fredriksen-kontrollerte riggselskapet Seadrill tok milliardnedskrivninger i regnskapet for tredje kvartal, etter at det relaterte selskapet Seadrill Partners ble suspendert fra handel på New York-børsen.
En gjennomgang av riggverdiene medførte en nedskrivning på i overkant av 300 millioner dollar, eller 2,8 milliarder kroner.
Den økonomiske utnyttelsen var på 93 prosent i kvartalet.
Ordreboken var på om lag 1,8 milliarder dollar ved utgangen av kvartalet, hvorav 220 millioner er ventet å bli utført i fjerde kvartal 2019.
Selskapet har falt tungt på børsen det siste året, og er ned over 85 prosent så langt i år. Seadrill har vært gjennom en tung gjeldskrise og påfølgende restrukturering som har kostet dyrt. Så langt i år har selskapet tapt over ni milliarder kroner.
John Fredriksen er på Bloombergs milliardærindeks rangert som verdens 186. rikeste person med en formue på 78 milliarder kroner. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.