Det melder nyhetsbyrået Bloomberg News.

- Vi rydder opp hele veien, sier Fredriksen i et intervju med nyhetsbyrået etter lunsj i Oslo tirsdag.

- Det er en stor jobb. Det er mye som burde vært gjort annerledes, særlig på den finansielle siden. Vi er nærmere målet enn på lenge, men det vil ta tid før det er løst, legger han til.

Sliter med gjelden

Fallende oljepriser har sendt dagratene på bruk av Seadrills rigger ned, og mange rigger står uten kontrakter. Rigger leies inn av oljeselskapene for å bore lete- eller produksjonsbrønner.

Seadrill har slitt med stor gjeld, og jobbet hardt for å få alle långiverne og interessehaverne med på en løsning.

I februar meldte selskapet at det vil være nødvendig med nye endringer i låneavtalene for å få inn ny kapital. Samtalene fortsatte, der John Fredriksens investeringsselskap Hemen Holding deltok.

- Gitt timingen vil det være utfordrende for selskapet å fullføre en omforent avtale innen 30. april 2017, som er forfallet for lånefasiliteten på "West Eminence", og også en milepæl under bankavtalene som ble inngått i april 2016, skrev styret i sin kvartalsrapport. 

Nytt selskap til børs

John Fredriksen har på kort tid fått fart på et nytt riggselskap, Northern Drilling. Selskapet gikk nylig på den såkalte unotert-listen, og DN har skrevet at Fredriksen planlegger børsnotering av selskapet i løpet av høsten. 

Til Bloomberg tirsdag sier han at dette selskapet er planen for å "rydde opp etter Seadrill", og "skaffe mer egenkapital til Seadrill".

- Det vil absolutt komme flere dealer i Northern Drilling, sier han, og nevner rigger eller andre borerelaterte enheter".

Rydder

John Fredriksen uttalte i januar til DN at en har prøvd å rydde opp i Seadrills finansielle problemer siden Tor Olav Trøim forlot Fredriksen-systemet i 2014. Trøim var Fredriksens høyre hånd i en årrekke frem til de to brøt samarbeidet høsten 2014.

– Dette har vi slitt med siden Trøim forlot gruppen. Det var han som drev det finansielle. Dette har vært slitsomt for oss. Det er mye å rydde opp i etter den gjengen, sa Fredriksen.

Trøim kommenterte utspillet i et foredrag i Trondheim litt senere.

– Jeg er beskyldt for å ha ansvaret for finanskrisen i et stort riggselskap, men er fremdeles stolt over hvordan vi bygde opp Seadrill, sa han i foredraget, ifølge Finansavisen.

Tørrbulk best

Fredriksen er storeier i verdens største lakseoppdretter Marine Harvest, samt en rekke rederier, blant annet tørrbulkrederiet Golden Ocean, sier nå at Seadrill er hans største bekymring.

Det beste shippingmarkedet er ifølge ham "merkelig nok" tørrbulk, som ifølge ham er på vei oppover. 

Fredriksens tankrederi Frontline forsøkte nylig å kjøpe konkurrenten DHT Holdings, men styret i DHT avviste to fremstøt. Fredriksen, som uttalte at han allerede hadde lagt inn for høyt bud, har likevel en betydelig gevinst etter at BW Group fra Singapore kom inn som ny største aksjonær i DHT som del av oppgjøret for å legge sin supertankerflåte over i DHT.

Bloomberg har også spurt milliardæren og rederen om den politiske utviklingen.

- For å si det på en annen måte: Jeg er ikke særlig optimistiske til Trump, og det som skjer i Amerika, sier han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.