Seadrill, John Fredriksens kriserammede riggselskap, kom fredag morgen med en kvartalsoppdatering. Den inneholder ingen finansielle resultater for tredje kvartal, men det kommer likevel tydelig frem at pengene fortsetter å renne ut av selskapet mens det forhandler med kreditorene.

Ved slutten av kvartalet hadde Seadrill 851 millioner dollar i kontanter og lignende instrumenter. Det er 169 millioner dollar (1,5 milliarder kroner) mindre enn ved slutten av juni.

Pengelekkasjen var noe mindre enn i det foregående kvartalet, men likevel mer omfattende enn analytiker Magnus Olsvik i Kepler Cheuvreux hadde sett for seg. Han ventet på forhånd at Seadrill ville sitte på omtrent 980 millioner dollar ved slutten av september, sier han i et notat.

Aksjen falt 4,5 prosent etter noen minutters handel på Oslo Børs.

Ny restrukturering

Seadrill forbereder nå sin andre gjeldsrestrukturering på få år. Forrige runde ble fullført i 2018, men uten at den massive bankgjelden på over 50 milliarder kroner ble redusert.

Planen var at en utsettelse av fristene og en gradvis oppgang i riggmarkedet skulle gjøre selskapet i stand til å betale tilbake lånene. Men det håpet hadde allerede falmet før koronapandemien slo inn i år.

Forhandlingene er godt i gang, men Seadrill kommer med lite nytt i oppdateringen på fredag.

– Vi er inne i konstruktive samtaler med våre finansielle interessenter med sikte på å gjennomføre en omfattende restrukturering av balansen vår, og kontantbeholdningen vår gir oss den nødvendige fleksibiliteten for å håndtere denne prosessen, sier Seadrill-sjef Stuart Jackson i meldingen.

Selskapet gjentar at dagens aksjonærer – ledet an av Fredriksen med 27 prosent – må regne med å sitte igjen med smuler eller ingenting.

Komplisert prosess

Prosessen kommer også denne gangen til å bli komplisert. Bankene forhandler om å kutte gjelden ned til mellom 1,5 og to milliarder dollar, mens selskapet gjerne ser at den kuttes ytterligere til omtrent en milliard dollar, har Dagens Næringsliv skrevet tidligere.

Noe av bankgjelden er også solgt videre til lave priser til nye investorer, inkludert flere hedgefond, som er mer på linje med selskapet når det gjelder å redusere gjelden.

DN kunne melde i forrige uke at Danske Bank, en viktig långiver for Seadrill, har kvittet seg med hele sin eksponering på 240 millioner dollar. Gjelden skal ha blitt solgt til priser på 20 cent per dollar og mindre.

Har kvittet seg med én rigg

Seadrill har tidligere uttalt at det er villig til å skrape et titall av sine totalt 35 borerigger for å bidra til å redusere tilbudssiden i markedet og egne kostnader. I oppdateringen fredag sier selskapet at det har solgt riggen West Epsilon, som lenge har vært inaktiv.

Selskapet sier ellers at det venter at den elendige markedssituasjonen vil vedvare til slutten av 2021. Seadrill tror til og med ratene riggselskapene får for bruk av riggene vil falle enda lavere i kvartalene som kommer, selv om det tas ut kapasitet av markedet.

Ordrereserven var på 2,1 milliarder dollar ved slutten av tredje kvartal, ned fra 2,3 milliarder kvartalet før.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.