Riggselskapet Seadrill Partners, der John Fredriksens Seadrill eier 35 prosent av aksjene, har søkt om konkursbeskyttelse. Målet er å få til en avtale med kreditorene om å restrukturere gjelden, heter det i en melding fra selskapet tirsdag.

Seadrill Partners er et selskap som ble opprettet av Seadrill for å eie enkelte av gruppens borerigger. I likhet med morselskapet har Seadrill Partners i lengre tid slitt med stor gjeld, og hadde 2,3 milliarder dollar (20 milliarder kroner) i netto rentebærende gjeld ved utgangen av første halvår.

Seadrill forhandler også

Konkursprosessen kommer mens hovedeier Seadrill forhandler om en løsning på sine egne gjeldsproblemer, og er ikke en del av den omfattende opprydningen som også er i gang i morselskapet.

Seadrill sitter fortsatt med 5,7 milliarder dollar i bankgjeld etter at det selv var gjennom en Chapter 11-prosess som ble avsluttet i 2018. Seadrill Partners og andre av Seadrills datterselskaper var ikke en del av den restruktureringen.

Det er sannsynlig at Seadrill også denne gangen vil gå gjennom en form for rettslig prosess, og Chapter 11 er et alternativ, har selskapet tidligere uttalt.

Både Seadrill, Seadrill Partners og resten av industrien har slitt i årevis etter oljepriskollapsen som startet i 2014. Oppgangen i riggmarkedet ble mye tregere enn mange forventet, og da koronapandemien traff i år ble det spikeren i kisten.

Konkurrenter som Valaris, Noble og Pacific Drilling har allerede søkt om konkursbeskyttelse, og skal konvertere milliarder av dollar i gjeld til egenkapital.

Seadrill Partners, som eier 11 borerigger, sier i meldingen at det har vært i forhandlinger med en gruppe som representerer långiverne i en kredittfasilitet som utgjør bortimot hele gjelden, og at det har fått støtte av denne gruppen til å søke om konkursbeskyttelse. Selskapet har til hensikt å fortsette den daglige driften mens konkursprosessen pågår.

Selve Chapter 11-saken er registrert hos U.S. Bankruptcy Court of the Southern District of Texas, ifølge Bloomberg.

– Ingen overraskelse

Seadrill har allerede nedskrevet sin eiendel i Seadrill Partners til null, meldte selskapet i sin andrekvartalsrapport tidligere i år.

Seadrill Partners har inngått flere avtaler med långiverne om endringer i kredittfasiliteten i år for å unngå mislighold. Det betalte også tilbake omtrent 230 millioner dollar av denne fasiliteten i juli.

– Det er ikke noen overraskelse at Seadrill Partners søker om Chapter 11. De har over tid jobbet for å komme i en posisjon der det er enklest mulig å gjennomføre en rettsprosess. Det er nok derfor ikke en overraskelse for Seadrill heller, sier analytiker Fredrik Stene i Clarksons Platou Securities.

Når de to selskapene nå jobber på hver sin front med å redusere gjelden, er det naturlig at en sammenslåing blir diskutert, mener Stene.

– I mitt hode ville det vært typisk at disse to selskapene ender opp med å snakke med hverandre om en mulig sammenslåing av noe slag, selv om dette etter all sannsynlighet vil kreve at Seadrill gjennomfører en egen restruktureringsprosess før noe skjer, sier han.

Seadrill Partners aksjer ble fjernet fra New York-børsen i slutten av 2019 på grunn av for lav selskapsverdi. I år ble morselskapet også nødt til å ta sine aksjer av New York-børsen, mens det fortsatt omsettes på Oslo Børs. Der falt aksjen 1,2 prosent like etter klokken 11 på tirsdag. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.