Seadrills hovedeier og styreleder John Fredriksen er sammen med det New York-baserte hedgefondet Centerbridge Partners i samtaler med riggselskapets obligasjonseiere om en mulig gjeldsstruktureringsplan, bare dager før en mulig konkurs, skriver Bloomberg News, som viser til personer med kjennskap til saken.

TDN Finans meldte først om saken.

Beholder kontrollen

I forslaget som er lagt frem vil Fredriksen og Centerbridge for betydelig eierandeler i Seadrill i bytte mot et nytt lån på rundt én milliard dollar, ifølge personene. I planen ligger Fredriksen an til å forbli største aksjonær i Seadrill og han vil dermed fortsette å ha kontroll over riggselskapet. I dag sitter han på 24 prosent av aksjene i selskapet.

Analytiker Lukas Daul i ABG Sundal Collier tror Fredriksen kommer til å bidra med så mye penger i ny egenkapital i refinansieringen av selskapet at han kommer til å få en større aksjepost enn den han har i dag.

– Hvorfor han ikke kaster kortene? Det er ikke hans stil. Det er jo også et selskap med 60 rigger, mesteparten av dem moderne. Seadrill er nok mer verdt ved å holde i live enn å gi fra seg alle riggene på lave priser, sa Daul til DN i slutten av august.

Som tidligere varslet vil de øvrige aksjonærene nesten bli visket helt ut.

Seadrill har tidligere også varslet at obligasjonseierne kommer til å måtte ta tap eller få konvertert lånene i aksjer i forbindelse med en restrukturering.

Klar for Chapter 11

Obligasjonseierne er invitert til å bli med i lånet i bytte mot aksjer i Seadrill.

Seadrill har de siste årene slitt som følge av mindre boring av lete- og produksjonsbrønner for oljeselskapene. Selskapet, som er verdens nest største riggselskap med sine 60 rigger, har lenge styrt mot en konkurs.

Seadrill har 843 millioner dollar i obligasjonslån som forfaller 15. september, og selskapet ønsker å implementere en gjeldsplan via Chapter 11 i USA før det, skriver Bloomberg News.

Chapter 11 er et avsnitt i konkurslovene i USA som innebærer at et selskap går konkurs, men at det samtidig har rett til å søke reorganisering av selskapets aktiva.

I andrekvartalsrapporten skrev Seadrill at det trolig vil gjennomføre en såkalt Chapter 11-konkursbeskyttelsesprosess innen eller på 12. september.

– Vårt hovedmål nå er å fullføre sluttforhandlingene om en refinansiering, som er i en langt fremskreden fase, og trolig vil gjennomføres som en Chapter 11.-prosess innen eller på 12. september, sa konsernsjef Anton Dibowitz i en kommentar i kvartalsrapporten, som ble lagt frem i slutten av august. (Vilkår)

Se trailer: "Jordmoren"
02:00
Publisert: