Ukrainas påtalemyndighet mener den ukrainske staten har tapt 3,2 milliarder kroner etter kjøpet av to rigger med norske eierinteresser. Derfor har de i en rettsanmodning bedt norske myndigheter om hjelp til å vitneavhøre ledelsen, styret og eierne i Ferncliff. Ferncliff er investor Øystein Stray Spetalens heleide investeringsselskap og solgte den ene riggen involvert i saken.

– Jeg kommenterer ingenting, uansett hva du spør om, sier Stray Spetalen.

– Jeg har ingen kommentar, sier konsernsjef og partner Martin Nes i Ferncliff.

Ferncliff og dets ledelse, styremedlemmer og eier er ikke mistenkt i saken. Påtalemyndigheten ønsker kun hjelp til å komme til bunns i saken fra dem som kan ha kunnskap om den.

Etterforsker riggkjøp

Rettsanmodningen kommer etter at ukrainske myndigheter har åpnet etterforskning i saken der det statseide ukrainske oljeselskapet Naftogaz og dets datterselskap kjøpte to oljerigger. Begge riggene ble solgt til stråselskaper til en høy markedspris, men ble likevel flere milliarder kroner dyrere på veien til de reelle ukrainske kjøperne. Det er ikke kjent hvor mellomlegget på flere milliarder kroner har tatt veien. Den ene riggen ble solgt av riggselskapet Standard Drilling, som er kontrollert av Spetalen.

Påtalemyndigheten skriver i den mer enn syv sider lange rettsanmodningen at etterforskningen dreier seg om paragrafen i Ukrainas straffelov som omhandler korrupsjon og underslag av andres verdier.

– Etterforskningen gjelder underslag av statens eiendeler på nær 400 millioner dollar ved kjøp av to rigger i 2011, skriver etterforskerne i rettsanmodningen.

400 millioner dollar tilsvarer 3,2 milliarder kroner.

Den ukrainske påtalemyndigheten ønsker at vitneavhørene gjennomføres av norske myndigheter i Norge. Ukrainerne vil vite detaljer rundt handelen, hvem som var reell kjøper av riggen, hvem i Fern­cliff som har vært involvert i salget og andre relevante forhold som kan kaste lys over hvor pengene kan ha tatt veien.

– Det er etablert at Ferncliff eier 30 prosent av Standard Drilling Plc (Cyprus), skriver etterforskerne i rettsanmodningen.

De viser til en presentasjon på Ferncliffs hjemmeside som bekrefter at selskapet har solgt en rigg til det statlige ukrainske oljeselskapet Naftogaz.

– Derfor må selskapets ledelse ha hatt noe med handelen å gjøre, skriver etterforskerne.

Flere enn 20 spørsmål

Informasjonen om salget til Ukraina er også bekreftet i senere presentasjoner om Ferncliff og dets investeringer og aktiviteter. Påtalemyndigheten har i retts­anmodningen stilt flere enn 20 spørsmål den ønsker svar på i vitne­avhør.

Standard Drilling er i dag kontrollert av Spetalen med 57 prosent gjennom selskapet Saga Tankers. Martin Nes er styreformann i Standard og Espen Lundaas fungerende finansdirektør. Lundaas er også partner og finansdirektør i Ferncliff.

DN har vært i kontakt med ukrainske myndigheter, som ikke ønsker å kommentere retts­anmodningen.

Om saken sier senior kommunikasjonsrådgiver Anne Rustad i Justisdepartementet i Norge:

– Vi kommenterer ikke enkeltsaker.

Les hele avisen(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.