Det var fredag morgen rundt klokken åtte Økokrim med assistanse fra lokalt politi i Arendal troppet opp på kontoret til Arne Smedal, gründeren av selskapene Sevan Marine og Sevan Drilling. Hele fredagen satt han i avhør på politihuset i Arendal i det som kan bli en av de største korrupsjonssakene noensinne i Norge.

Selskapene Sevan Marine og Sevan Drilling skal tilsammen ha betalt flere titall millioner kroner i bestikkelser for å få milliardkontrakter for to rigger med det brasilianske oljeselskapet Petrobras. Fredag offentliggjorde Sevan Marine med grunnlag i en gransk­nings­rapport fra advokatselskapet Selmer at «det er mer sannsynlig enn ikke at uregelmessige ut­betalinger fant sted, og at «hand­lingene kan være å anse som økonomisk kriminalitet».

– Det er helt sjokkerende det som kommer opp nå. Det er ubegripelig at våre betalinger skal ha gått til personer i Petrobras og politikere i Brasil, sier Smedal til Dagens Næringsliv.

– Hva er din status i saken?

– Det er utferdiget en siktelse. Det ivaretar mine rettsvern og samtidig gir det politiet anledning til å beslaglegge dokumentasjon og bevis, sier en preget Smedal.

– Føler du at du har gjort noe galt?

– På ingen måte. Dette er ­tragisk, sier Smedal.

Omfattende aksjon

Avhøret og ransakingen av kontoret til Smedal var del av en omfattende aksjon Økokrim hadde i flere norske byer fredag.

Blant adressene Økokrim besøkte var Sevan Drillings kontorer i Oslo.

Førstestatsadvokat Marianne Djupesland i Økokrim. Foto: Fredrik Solstad
Førstestatsadvokat Marianne Djupesland i Økokrim. Foto: Fredrik Solstad (Foto: Dagens Næringsliv)
– Det stemmer at vi hadde en aksjon hvor vi ransaket Sevan Drillings kontorer i Oslo. Det ble også foretatt ransaking i andre byer i Norge for å få tak i opplysninger om de forhold som er beskrevet knyttet til agentbruk og kontrakter i Brasil, sier førstestatsadvokat Marianne Djupesland i Økokrim.

Det John Fredriksen-kontrollerte Sevan Drilling ltd. sendte sent fredag kveld ut en børsmelding der de opplyser at selskapet er siktet etter straffelovens korrupsjonsbestemmelser.

Selskapet er siktet for å ha betalt titall millioner kroner i bestikkelser via den brasilianske agenten Raul Schmidt Felippe Junior. Han har i brasiliansk presse avvist beskyldningene som er rettet mot ham. Dagens Næringsliv forsøkte i helgen å få kontakt med advokatselskapet som representerer Raul Schmidt Felippe Junior, uten å lykkes.

«Alle bruker agenter»

– Alle bruker agenter i Brasil. Dette var en reell agent. Kommisjonene var på markedsmessig nivå. Det ble også gjort undersøkelser fra Seadrills side uten at det ble funnet noe galt Senere, i sommer, kom det frem i brasilianske media side at vår agent kunne være implisert i korrupte handlinger i forhold til Petrobras. Da stanset vi umiddelbart betalingene og satte i gang en intern granskning i Brasil. Denne granskningen er ikke ferdig. Vi har også underrettet brasiliansk politi om vår granskning og vil samarbeide med dem hvis de ønsker å ta noen initiativ i saken, sier advokat Erling Lind i Wiersholm. 

– Hvor mye er betalt i kommisjoner?

– Jeg har ikke dette beløpet tilgjengelig her og nå, sier Lind.

Lind er styreleder i Sevan Drilling asa som er under avvikling og tatt av notering på Oslo Børs. John Fredriksens Seadrill tok kontroll over børsnotert Sevan Drilling asa i 2012. Virksomheten i Sevan Drilling asa er flyttet til det børsnoterte Bermuda-baserte Sevan Drilling ltd.

Langt tett forhold

Forholdet mellom den brasilianske agenten Raul Schmidt Felippe Junior og norske Sevan var etablert over ti år før John Fredriksen-kontrollerte Seadrill tok kontrollen i Sevan Drilling. Schmidt Felippe Junior var med da Sevan Marine ble etablert av Arne Smedal, Jan Erik Tveteraas og Kåre Syvertsen i 2001.

Tveteraas bekreftet lørdag at han også er en av dem som har vært til avhør hos Økokrim. Han ønsker ikke å kommentere sin status i saken.

– Jeg samarbeider med Økokrim i denne saken, utover det har jeg ingen kommentar, sier Tveteraas til Dagens Næringsliv.

Kåre Syvertsen ønsker ikke å uttale seg om saken, men er overrasket over utviklingen, skriver Agderposten.

I 2007 etablerte Raul Schmidt Felippe Junior seg som megler og forhandlet frem de to borekontraktene som nå er sentrale i Økokrims etterforskning. Tilsammen ga borekontraktene Sevan Marine inntekter på over 900.000 dolar dagen. Men samtidig ble det avtalt å betale enorme beløp til Raul Schmidt Felippe Junior for hans meglertjenester.

Ifølge Jan Erik Tveteraas kommentarer til Agderposten tidligere i sommer skal Sevan Marine ha inngått en avtale som ga Raul Schmidt Felippe Junior seks millioner dollar i engangshonorar og over 20.000 dollar daglig over de to riggenes seks år lange kontraktsperiode. Det betyr at nærmere 200 millioner kroner kan være betalt til Raul Schmidt Felippe Junior siden kontraktsinngåelsen.

Etter Økokrim-aksjonen fredag vil ikke Tveteraas kommentere opplysningene. Til DN sier Arne Smedal at han reagerte på de enorme beløpene.

– Jeg reagerte på størrelsen på avtalene. Men jeg undersøkte i markedet og fikk en bekreftelse på at dette var normale klientavtaler i datidens marked i Brasil. I tillegg ble det gjort en omfattende gjennomgang av alle avtaler av tredjepart ved utskillelsen av Sevan Drilling i 2011, og ikke minst i forbindelse med restruktureringen av Sevan Marine samme år, sier Smedal.

– Tror du Raul Schmidt Felippe Junior har gjort det han beskyldes for?

– Det kan jeg ikke uttale meg om, sier Smedal.

Operasjon bilvask

Den norske korrupsjonsetter­forskning går inn i kjernen av ­korrupsjonsskandalen, Operasjon Lavo Jato (Operasjon bilvask), som ryster det brasilianske oljeselskapet Petrobras og det politiske partiet PMDB. Enorme beløp skal ha blitt betalt i bestikkelser til ledende personer i Petrobras og store beløp sluset videre til partiet PMDB. Den samlede verdien av kontraktene som anses som mistenkelige er på langt over 100 milliarder kroner.

I brasilianske presse er bestikkelser betalt av Raul Schmidt Felippe Junior knyttet til den tidligere lederen Petrobras internasjonale virksomhet, Jorge Luiz Selada. Store beløp er beslaglagt på kontoer i Monaco kontrollert av Selada. Han ble arrestert i sommer. Selada avviser beskyldningene som er rettet mot dem.

Les hele avisen her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.